U trendu

Sećanje na preminule od AIDS-a, sveće i proglas u centru Beograda

Udruženje gradjana Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje Potent organizovaće na Trgu Nikole Pašića u centru Beograda, sutra, 16. maja, na Medjunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a, akciju odavanja pošte preminulima od te bolesti.

To udruženje uputiće proglas Ministarstvu zdravlja i direktorima infektivnih klinika u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, sa zahtevom da „pronadju način da se nastavi sa redovnim pregledima osoba sa HIV-om i virusnim hepatitisima koje je prekinuto od početka epidemije“.

U proglasu „Vratimo HIV u fokus“ navedeno je da su infektivne klinike od početka epidemije virusa SARS CoV 2, neprestano u takozvanom kovid sistemu, dok su druge zdravstvene institucije svoje kapacitete ustupale po potrebi.

„Infektolozi su gotovo bez prekida usmereni na pacijente sa kovidom, rasporedjeni su po raznim kovid bolnicama, dok su njihovi redovni pacijenti prepušteni sebi“, navedeno je u proglasu.

Kako se ustiče, više od godinu dana bez lekarskog nadzora pacijenata sa HIV-om, ne zna se koliko je njih nastavilo sa redovnim uzimanjem terapije i kakav je rezultat takvog lečenja, što predstavlja veliki rizik za njihovo, kao i za javno zdravlje.

„Ovi pacijenti zahtevaju praćenje toka lečenja HIV infekcije, drugih infekcija, komorbiditeta i opšteg zdravstvenog stanja i neophodni su im njihovi infektolozi“, ukazuje Udruženje Potent.

Takodje, naveli su da je „u Srbiji je od početka epidemije HIV virusa, od AIDS-a preminulo gotovo 1.200 osoba“.

Okupljanje na Trgu Nikole Pašića planirano je sutra u 13.30 kako bi se u 14.00 upalile sveće i pročitao proglas.

Medjunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a obeležava se u trećoj nedelji u maju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar