U trendu

Sećanje na ruske saveznike i oslobodioce Beograda

BEOGRAD – U okviru manifestacije „Dani slobode 2021“ na Trgu Republike u Begradu održan je scenski prikaz „Odužujemo se saveznicima i rodoljubima – scena Rusija“ posvećen sećanju na sovjetskom borcu Nikolaju Kravcovu i svima koji su dali svoj život za slobodu Beograda.

Manifestaciji su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, zamenik sekretara za međunarodne odnose grada Sankt Peterburga Andrej Hlutkov, predstavnici Vojske Srbije, direktor „Dadova” Vladimir Mijović.

Mladenović je naveo da grad Beograd slavi dva veoma važna datuma, dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu – 20. oktobar 1944. godine, kao i datum kada je oslobođen u Prvom svetskom ratu – 1. novembar 1918. godine.

Istakao je da se sa mesta, gde su pre tačno 77 godina bili sahranjeni heroji koji su oslobodili Beograd, još jednom podsećamo bratskog odnosa i prijateljstva koje sa ruskim narodom i državom traje vekovima.

Kako je rekao, sovjetski borci su zajedno sa jedinicama Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije uspeli da oslobode Beograd 1944. godine što je, istakao je, bio početak kraja okupacije naše zemlje.

„Dani zarobljeništva Beograda bili su veoma teški, grad i stanovništvo su pretrpeli velika stradanja. Želimo da sve nas koji živimo u ovom gradu, ali i naše goste podsetimo na to da je sloboda nešto sveto, da se teško stiče i brani, ali kada se osvoji važna je skoro kao i život“, rekao je Mladenović, navodi se u saopštenju gradske uprave.

Dodao je da je današnji program posvećen sovjetskom borcu Nikolaju Kravcovu i svima koji su dali svoj život za slobodu Beograda.

„Nadam se da smo delimično uspeli da mu se odužimo tako što smo po njemu nazvali ulicu u glavnom gradu, te će njegovo ime večno stajati kao pomen na sve heroje koji su dali svoj život za našu slobodu“, rekao je Mladenović.

Najavio da će Beograd nastaviti da se narednih dana, kroz različite manifestacije, seća saveznika.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko je istakao da su, uz Kravcova, i hiljade drugih vojnika bili heroji koji su oslobađali ove prostore.

„Zauvek ćemo se sećati zajedničke istorije u Drugom svetskom ratu, heroja koji su ratovali i izgubili živote, ali utvrdili našu slobodu, nezavisnost, zajedničke vrednosti i prijateljstvo. Širom Srbije ima još puno mesta za pamćenje, i tada i danas se borimo protiv revizije istorije“, rekao je Bocan-Harčenko.

Naveo je da i u Prvom svetskom ratu naša saradnja i podrška bila veoma značajna, možda čak i presudna, kao i da manifestacije, poput današnje, govore više od hiljadu reči.

Vojnik Crvene armije Nikolaj Kravcov je poginuo kod Crkve svetog Marka, uništivši nemački bunker, čime je otvoren put oslobođenju centra grada.

U dramskom prikazu izvedenom na Trgu Republike, dijaloškom scenom generala Peka Dapčevića i generala Vladimira Ždanova predstavljen je životni put Kravcova i odata mu je pošta kao jednom od heroja bitke za Beograd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.