Sedam miliona evra od EU za izbegličku krizu

Foto: Beta

Srbija je danas od Evropske unije dobila pomoć od sedam miliona evra za rešavanje izbegličke krize, pre svega za povećanje smeštajnih kapaciteta, nabavku opreme i ljudske resurse.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport uručio je ugovore o direktnoj bespovratnoj pomoći Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije i organizacijama civilnog društva HELP (Hilfe zur Selbsthilfe), ASB (Arbeiter Samariter Bund) i Danski savet za izbeglice (DRC).

Devenport je istakao da je EU potpuno posvećena saradnji sa Srbijom u izbegličkoj krizi i da Srbija ima veoma bitnu ulogu.

„Jako mi je drago što smo uspeli po ubrzanom procesu da zaključimo ova četiri ugovora, koji predstavljaju podršku svim naporima Srbije u suočavanju s izbegličkom krizom. Samo zajedno možemo da rešimo ove zajedničke izazove i probleme“, izjavio je Devenport posle uručenja ugovora.

Komesarijat za izbeglice i migracije dobiće 1,5 miliona evraza jačanje operativnih kapaciteta za zadovoljenje potreba izbeglica i migranata i povećanje kapaciteta za koordinisanje pomoći koju nude prihvatni centri.

Tri granta od po milion evra dodeljena su organizacijama HELP, ASB i DRC za jačanje kapaciteta za pomoć nadležnim organima u pružanju usluga u cilju efikasnog upravljanja migracionim tokovima.

Delegacija EU u Srbiji će za nabavku opreme, vozila i drugih sredstava za Ministarstvo unutrašnjih poslova i Komesarijat za izbeglice i migracije obezbediti 2,5 miliona evra. Prve isporuke se očekuju krajem ove godine.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić izjavio je da će pomoć EU omogućiti da se pokrije veoma veliki deo troškova koji je bilo „teško, možda i nemoguće obezbediti iz domaćeg budžeta“.

„Srbija je do sada više od 90 odsto svih sredstava obezbeđivala iz sopstvenih resursa i resursa lokalnih zajednica i rekli smo jasno da mi više nemamo snage da izdržimo, tako da su ova sredstva i te kako doborodošla da bismo u narednim mesecima, naročito tokom zime, uspeli da pokrijemo sve troškove“, kazao je Cucić.

Prema njegovim rečima, sredstva će biti namenjena za obnovu objekata predviđenih za smeštaj i tranzit, za pokrivanje elementarnih troškova, kao što su struja, voda i grejanje, i za više od 350 ljudi koji su angažovani na izbegličkoj ruti kroz Srbiju, a od kojih su mnogi do sada radili bez naknade.

Cucić je dodao da u ovom trenutku 19 lokacija funkcionišu kao trajni ili tranzitni centri i da je već počelo da se radi da bude obezbeđeno 3.000 stalnih mesta za izbeglice.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar