U trendu

Sedam miliona evra od EU za izbegličku krizu

Srbija je danas od Evropske unije dobila pomoć od sedam miliona evra za rešavanje izbegličke krize, pre svega za povećanje smeštajnih kapaciteta, nabavku opreme i ljudske resurse.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport uručio je ugovore o direktnoj bespovratnoj pomoći Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije i organizacijama civilnog društva HELP (Hilfe zur Selbsthilfe), ASB (Arbeiter Samariter Bund) i Danski savet za izbeglice (DRC).

Devenport je istakao da je EU potpuno posvećena saradnji sa Srbijom u izbegličkoj krizi i da Srbija ima veoma bitnu ulogu.

„Jako mi je drago što smo uspeli po ubrzanom procesu da zaključimo ova četiri ugovora, koji predstavljaju podršku svim naporima Srbije u suočavanju s izbegličkom krizom. Samo zajedno možemo da rešimo ove zajedničke izazove i probleme“, izjavio je Devenport posle uručenja ugovora.

Komesarijat za izbeglice i migracije dobiće 1,5 miliona evraza jačanje operativnih kapaciteta za zadovoljenje potreba izbeglica i migranata i povećanje kapaciteta za koordinisanje pomoći koju nude prihvatni centri.

Tri granta od po milion evra dodeljena su organizacijama HELP, ASB i DRC za jačanje kapaciteta za pomoć nadležnim organima u pružanju usluga u cilju efikasnog upravljanja migracionim tokovima.

Delegacija EU u Srbiji će za nabavku opreme, vozila i drugih sredstava za Ministarstvo unutrašnjih poslova i Komesarijat za izbeglice i migracije obezbediti 2,5 miliona evra. Prve isporuke se očekuju krajem ove godine.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić izjavio je da će pomoć EU omogućiti da se pokrije veoma veliki deo troškova koji je bilo „teško, možda i nemoguće obezbediti iz domaćeg budžeta“.

„Srbija je do sada više od 90 odsto svih sredstava obezbeđivala iz sopstvenih resursa i resursa lokalnih zajednica i rekli smo jasno da mi više nemamo snage da izdržimo, tako da su ova sredstva i te kako doborodošla da bismo u narednim mesecima, naročito tokom zime, uspeli da pokrijemo sve troškove“, kazao je Cucić.

Prema njegovim rečima, sredstva će biti namenjena za obnovu objekata predviđenih za smeštaj i tranzit, za pokrivanje elementarnih troškova, kao što su struja, voda i grejanje, i za više od 350 ljudi koji su angažovani na izbegličkoj ruti kroz Srbiju, a od kojih su mnogi do sada radili bez naknade.

Cucić je dodao da u ovom trenutku 19 lokacija funkcionišu kao trajni ili tranzitni centri i da je već počelo da se radi da bude obezbeđeno 3.000 stalnih mesta za izbeglice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.