U trendu

„Senior” kartica: Evo gde sve penzioneri mogu da uštede

Beogradski penzioneri od danas mogu da koriste specijalne, personalizovane kartice s kojima će moći da ostvare popuste prilikom kupovine u prodavnicama i apotekama, a imaće i jeftinije karte za sportske centre, muzeje i pozorišta. Prema najavama gradonačelnika Siniše Malog, prvu „senior“ karticu prestonički penzioneri dobijaju potpuno besplatno.

– Naši najstariji sugrađani, nakon što podnesu zahtev, legitimacije preuzimaju u svojim opštinama ili klubovima za stare – priča, za „Novosti“, Siniša Mali.

Penzioneri će sa „senior“ karticom imati mogućnost da ostvare uštede na 200 lokacija širom prestonice.

U domovima zdravlja „Vizim“ i „Euromedik“ imaće popust od 10 odsto, a u ambulanti „Master fizikal“ 20 procenata. Sa „plastikom“ u Apotekama Beograd ostvariće popust od 10 odsto na kupovinu lekova.

Gradonačelnik Mali ukazuje na to da najveći popust daju gradska preduzeća. Za ulaznice za Muzej grada Beograda, Kuću legata, pozorište „Boško Buha“, Bitef teatar, Atelje 212, BDP, „Puž“ i Ustanovu kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ imaće popust čak 50 odsto.

Oni koji vole da putuju, imaće za pet procenata jeftinija letovanja i zimovanja u „Flaj-flaj travelu“. Sportsku opremu po sniženoj ceni od deset odsto mogu da pazare u „Tref sportu“.

Prema rečima Nikole Nikodijevića, predsednika Skupštine grada, beogradske opštine će pozivati penzionere, a oni koji ne mogu da dođu, moći će da dobiju formular na kućnu adresu.

– Procedura za dobijanje kartice je veoma jednostavna. Dovoljno je da penzioner ima prebivalište na teritoriji Beograda – objašnjava Nikodijević.

– Popunjava se jednostavan formular. U opštinama će službenici pomagati našim najstarijim sugrađanima oko popune. Prvo će dobiti privremenu, papirnu karticu, a za nedelju-dve dobiće plastičnu.

Nikodijević objašnjava da će gradska uprava nastaviti da pregovara s privatnim kompanijama i trgovinskim lancima.

– Penzioneri će jednom mesečno dobijati obaveštenja o tome gde mogu da koriste „senior“ karticu – zaključuje Nikodijević.

U toku su intenzivni pregovori s Poštanskom štedionicom, gde bi penzioneri imali niz benifita. Gradski čelnici stupili su u kontakt i sa „Aman marketima“, „Delezeom“… Pregovori su u toku, a rezultati će se znati iduće nedelje.

Predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević ukazuje na to da penzioneri popust mogu da ostvare u mnogobrojnim ugostiteljskim objektima. Sniženje od 10 do 15 odsto mogu da ostvare u „Diplomatik kafeu“, „Čorba kafeu“, kafićima „Tok“ i „SFRJ“. Popuste daju restorani „Majdan“, „Fenjer“, „Stenka“, „Trem“ i „Trešnjin hlad“. Po sniženim cenama automobile mogu da popravljaju u servisima „Vujošević“ i „Katalinić“.

Beogradski zoološki vrt daje 40 odsto popusta na redovnu cenu karte od 500 dinara. Niže cene usluga će biti i u „Zelenilu“ (pet odsto), „Veterini“ (10-20 odsto), „Hipodromu“ (20-50 odsto), turističkim ponudama „Beogradske tvrđave“ (50 odsto), SRC „Tašmajdan“ (10 odsto)…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.