U trendu

Sindikati penzionera podžavaju zahtev za ukidanje penala za prevremeno penzionisanje

Udruženje sindikata penzionera Srbije danas je saopštilo da podržava zahtev Socijalno-ekonomskog saveta da se ukinu penali za penzionisanje gradjana koji nemaju 65 godina života a imaju pun radni staž.

To udruženje smatra da je poreban novi zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim bi se, kako je navedeno, „stvorili uslovi ne samo za humaniji odnos prema gradjanima koji su 40 godina radili i uplaćivali novac u PIO fond, već i ekonomsku logiku pa i pravednost da primaju pun iznos penzije, jer su je ekonomski i pravično stekli“.

„S obzirom da Vlada ima odlučujuću ulogu u upravljanju PIO fondom, iako joj ta uloga po pravu ne pripada, smatramo je najodgovornijom za sve što se dešava u Fondu, kao i za odluke u kojima se ne prepoznaju ljudi, već samo brojevi“, ocenilo je Udruženje sindikata penzionera.

Na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta 18. aprila odlučeno je da se Vladi Srbije uputu zahtev da ukine trajno umanjenje penzija od 0,34 odsto mesečno za gradjane koji su zbog beneficiranog radnog staža otišli u penziju pre navršenih 65 godina starosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.