U trendu

SINOS pozvao novinare da se bore za radna prava i profesionalnu slobodu

Sindikat novinara Srbije (SINOS) danas je povodom Medjunarodnog praznika rada, Prvog maja, pozvao kolege da im se pridruže u borbi za radna prava kako bi se svi zajedno izborili za profesionalnu slobodu u uslovima „straha, siromaštva i korupcije“.

Taj sindikat je u saopštenju naveo da se novinarstvo koje je nekada bilo „moćna, odgovorna i poštovana profesija“ danas uglavnom svodi na „propagandnu mašineriju u rukama političara i njima bliskih tajkuna“.

SINOS je naveo da je organizovanje u sindikalne organizacije prvi korak ka slobodnom novinarstvu u uslovima „straha, siromašva i korupcije“.

„Sedmu silu nasledili su prekarni radnici – novinari s malim i neredovnim platama, nesigurnim statusom i neizvesnom budućnošću, od kojih poslodavci zahtevaju bespogovornu poslušnost“, naveo je SINOS i pozvao sve da ignorišu zabranu poslovodstva o sindikalnom organizovanju.

Medjunarodna federacija novinara, čiji je član SINOS, pozvala je svoje članice da obeleže Medjunarodni praznik rada, Prvi maj.

„Istraživanja su potvrdila da u sredinama gde postoje sindikati i kolektivni ugovori novinari i medijski radnici imaju jača radna prava, veće plate i bolju zdravstvenu zaštitu i bezbednost“, navodi se u saopštenju koje je potpisala predsednica Izvršnog odobra SINOS-a Dragana Čabarkapa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.