U trendu

Skaču cene putarina!

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je danas predlog izmena Zakona o korišćenju javnih dobara, u kome se predlaže da se cena putarine u Srbiji povećava za 12 odsto, kao i predlog zakona kojim se omogućava početak izgradnje Moravskog koridora.
Milena Tadić iz Ministarstva finansija rekla je na Odboru za finansije da se cena putarine povećava kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i dalje održavanje puteva.

Ona je napomenula da se sa izmenama Zakona o korišćenju javnih dobara delimično postiže usklađivanje sa direktivom Evropske unije, koja propisuje da putarina treba da obezbedi realne troškove održavanja, razvoja i izgradnje autoputeva.

Miodrag Poledica iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kaže da se predloženim zakonom o izgradnji Moravskog koridora obezbeđuje pravni osnov za realizaciju tog projekta, imajući u vidu da je projektno-tehnička dokumentacija „prilično spremna”.

On je dodao da je eksproprijacija zemljišta od Pojata do Kruševca u završnoj fazi i da je sada neophodno da se izabere strateški partner i finansijska sredstva kako bi se krenulo u izgradnju.

Poledica ukazuje i da se sa Moravskim koridorom povezuje pola miliona stanovnika, kao i da je dugačak 110 kilometara, navodi Tanjug.

„Ovaj koridor je podeljen na tri veće deonice, prva je od Pojata do Kruševca i dužine je oko 26,5 kilometara, srednja deonica, koja je i najkompleksnija, se proteže od Kruševca do Adrana, a treća deonica je od Adrana do Preljine i dužine je 30,6 kilometara”, naveo je Poledica.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.