SKGO pozvala čelnike gradova da sutra idu do posla bez auta

BEOGRAD – Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) pozvala je danas gradonačelnike i predsednike opština da ličnim primerom podrže principe Evropske nedelje mobilnosti i da sutra na posao dođu bez automobila, odnosno pešice, javnim prevozom ili biciklom.

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija koja se svake godine održava od 16. do 22. septembra i u koju je ove godine uključeno više od 2.600 gradova i opština iz 50 država koji na taj način iskazuju solidarnost s principima održive urbane mobilnosti, navodi se u saopštenju SKGO.

Evropsku nedelju mobilnosti obeležići 20 gradova i opština u Srbiji.

Akciju su podržali gradonačelci Beograda, Sombora, Niša, Šapca, Kruševca, Kraljeva, Novog Sada, Kragujevca, Subotice, Pančeva, Zaječara, Sremske Mitrovice, Loznice, Pirota, Smedereva i drugi.

Cilj ove akcije je da čelni ljudi domaćih lokalnih samouprava akcijom promovišu zdrave životne navike kod stanovništva, kao što su pešačenje i biciklizam, kao i da ukazuju na potrebu da se pocne s rešavanjem problema u gradovima izazvanih prevelikom upotrebom motornih vozila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.