U trendu

Skot: Ne očekujem značajne promene u odnosu SAD i Srbije

Američka spoljna politika zasniva se na nacionalnim interesima i zato ne očekujem da će se ona značajno promeniti prema Srbiji, poručio je danas američki ambasador u našoj zemlji Kajl Skot.

Skot je, gostujući na RTS-u, podsetio i da se budući američki predsednički Donald Tramp nije preterano izjašnjavao o odnosima sa Srbijom u svojoj predizbornoj kampanji.

Na pitanje da li se očekuju promene generalno u spoljnoj politici SAD, Skot je odgovorio da je to logično pitanje, ali da nema odgovor na njega.

“Moramo da vidimo kako će proći ovaj prelazni period od obećanja u kampanji do formalnih izvedbi. Takođe, treba da vidimo i koga će da angažuje kao svoje najbliže ljude i ministre. To ćemo videti narednih meseci”, rekao je Skot.

Na konstataciju da su rezultati izbora iznenadili brojne ekspete, američki ambasador je istakao da je to potvrda demokratije, “jer eksperata je nekoliko stotina, a milioni glasača”.

On je ukazao na činjenicu da je Tramp pobedio čak i u saveznim državama za koje su analitičari smatrali da u njima nema nikakve šanse, što je objasnio nezadovoljstvom Amerikanaca aktuelnom politikom.

“Iskoristio je nezadovoljstvo mnogih Amerikanaca, posebno među radničkom klasom i industrijalcima, koji su se osećali zapostavljeno prethodnih sedam godina”, rekao je Skot.

On je dodao da su rezultati izbora poruka građana da žele promenu, kojima je Tramp obećao drugačiju sliku države.

“Žele bolji život, da učestvuju u ekonomskom rastu svoje države, da se osećaju ekonomski sigurnije i da su sigurni u budućnost svoje dece”, rekao je Skot.

Američki ambasador je dodao i da je u tom društvu stvoren veliki jaz među različitim slojevima društva, ali da su ankete pokazale da svi žele ujedinjenje nacije.

„Verujem da je mudrim potezima moguće prevazići taj jaz“, rekao je Skot.

Skot je ocenio da su se građani nadali pobedi nekoga ko nije iz političkog establišmenta i da Trampov uspeh delom leži i u tome što on nije tradicionalni političar.

„Kako će voditi zemlju pokazaće se narednih meseci“, zaključio je Skot.

(Tanjug)

1 komentar
  1. milan

    Slusaj me Skote jedan. Sada ces napustiti ambasadu Srbije.Neces vise da mesetaris.Doci ce neki nov ambasador iz USA koji ce shvatiti sta je zapravo istina na Balkanu.Izvinice se Srpskom narodu za sva zlodela koja je Amerika cinila pod rukovodstvom Klintona i Obame.I ispraviti svoje greske. Veliku nepravdu koju ste naneli Srpskom narodu sa fasisticko-teroristickom organizacijom NATO pod vasim rukovodstvom.Morate ispraviti jer svako ali svako ko se kacio sa Srbijom kroz njenu istoriju nije dobro prosao.Nemojte da potcenjujete zemlju koja ima najvise naucnika i profesora po svim univerzitetima sirom sveta.Nemojte da satanizujete zemlju koja je toliko dobrog uradila kroz svoju istoriju.Pamet uvek pobedjuje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike