Šok za vozače: Policija može da vam napiše kaznu od 10 hiljada ako radite ovo

Nedavnom izmenom zakona o saobraćaju za korišćenje telefona u toku vožnje predviđena je kazna od 10 hiljada dinara. To zapravo znači da za bilo kakvo korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje saobraćajna policija može da vas kazni. Čak iako ne telefonirate, već samo u ruci držite mobilni telefon dok čekate da se upali zeleno svetlo na semaforu.

Naime, Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima nedvosmisleno kaže da vozač ne sme da koristi telefon ili druge uređaje za komunikaciju, ako nema ili ne koristi opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje. A pod vožnjom se podrazumeva svako učestvovanje u saobraćaju.

Zaboravite dakle na telefoniranje bez hendsfrija i na svoje profile na društvenim mrežama dok vozite. Ako želite da koristite telefon kao GPS uređaj moraćete najpre propisno da se isključite iz saobraćaja. U startu odustanite i od namere da uradite selfi dok stojite na crvenom ili da telefonom fotografišete, recimo, saobraćajnu gužvu u koju ste upali. Ni pešak koji učestvuje u saobraćaju ne sme da telefonira ili šalje poruke. Predviđene su iste kazne i za pešake koji koriste telefon dok prelaze ulicu.

Kažnjeni vozači ipak mogu da prođu 50 odsto jeftinije ukoliko plate kaznu u roku od osam dana. Svaki vozač koji kaznu za nevezivanje pojasa i korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje plati u prvih osam dana neće izdvojiti 10.000 nego 5.000 dinara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.