U trendu

Tople probe počinju 7. oktobra

BEOGRAD – Od sutra u Beogradu topli radijatori, izjavio je direktor za razvoj i investicije u Beogradskim elektranama Zoran Spasenovski najavljujući daljinske probe grejanja.

Postoje ozbiljne najave da će ove zime mnoge zemlje imati problem da nabave gas koji je vitalan i za funkcionisanje privrede, i za domaćinstva.

Potražnja za gasom je u porastu, proizvodnja ne prati potražnju, a mediji prenose da skoro tri miliona radnika u EU trenutno ne može da priušti grejanje u svojim kućama.

Gostujući u Beogradskoj hronici RTS Zoran Spasenovski je izjavio da se Beogradske elektrane nalaze u režimu funkcionalnih proba.

„Naši korisnici će u popodnevnim časovima imati tople radijatore. Krećemo sa radom ujutru u 8 sati. Toplovodna mreža je dugačka preko 1.600 kilometara, sistem prelazi iz statičkog u dinamičko stanje i to treba uraditi polako da ne bi došlo do nekih havarija. Grejanje počinje sutra“, potvrdio je Spasenovski.

On navodi da su Beogradske elektrane na vreme potpisale ugovore sa Srbijagasom jer prirodni gas čini 96 procenata u ukupnoj potrošnji energenata.

„Ipak, nabavili smo i alternativna goriva“, naveo je Spasenovski i izrazio očekivanje da se naknada za isporuku toplotne energije neće menjati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.