U trendu

Sporazum o pridruživanju podrazumeva formiranje ZSO

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić rekao je da je Sporazum o stabilizaciji i prudruživanju, koji je danas ratifikovan u Skupštini Kosova dvotrećinskom većinom, važan za predstavnike srpskog naroda jer pet tačaka tog sporazuma garantuje Briselski sporazum i implementaciju formiranja Zajednice srpskih opština.

Jevtić je u Skupštini Kosova rekao da je za predstavnike Srpske liste bilo od suštinske važnosti da „podrže nešto što će kosovskom društvu omogućiti približavanje evropskim vrednostima“.

„Smatram da će svako približavanje kosovskog društva Evropskoj uniji pomoći da svi građani žive bolje, da se poštuju prava nevećinskih zajednica na Kosovu, da se omoguće bolji uslovi i u procesu povratka raseljenih i zbog toga je Srpska lista podržala ovaj sporazum“, rekao je Jevtić novinarima.

Poslanici Srpske liste glasali su danas u kosovskom parlamentu za Zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, koji je potpisan prošle nedelje u Strazburu.

Taj sporazum usvojen je danas sa 86 i jednim uzdržanim glasom od 87 poslanika koliko ih je bilo u Skupštini u vreme glasanja.

Skupština Kosova ima ukupno 120 poslanika, ali su poslanici opozicije posle rasprave napustili skupštinsku salu i bojkotovali glasanje.

Opozicija traži poništavanje sporazuma postignutih sa Srbijom tokom razgovora u kojima posreduje EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.