U trendu

Sprema se lutrija za vakcinisane: Evo koje nagrade su u igri

Posle vaučera za kupovinu odeće i novčanih bonusa, vlasti u Srbiji najavile su još jedan pokušaj motivacije za one koji ne žele da se vakcinišu protiv korone – lutriju. Sličan model imale su i neke evropske države i SAD. Poklanjaju se razne stvari – od novca, preko automobila, trotineta, pa do životinja. I dok jedni nagrađuju, drugi nevakcinisanima uvode ograničenja.

Prema pisanju beogradskih medija, glavna premija će navodno biti stan u Beogradu, biće dodeljeno i više automobila „fijat 500L“, kao i još vrednih nagrada u vidu turističkih vaučera i popusta u trgovinskim radnjama.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek najavio je da će država narednih dana predstaviti paket novih mera za stimulaciju vakcinacije protiv koronavirusa. On se zalaže za obaveznu vakcinaciju svih građana.

Besplatna hrana i sladoledi, turistički vaučeri, novčane nagrade na lutriji čiji se iznosi kreću i do milion dolara, automobili, na Filipinima čak i domaća životinja – različiti su sistemi nagrađivanja kojima države širom sveta podstiču građane da se vakcinišu.

U Čikagu i okolini troje ljudi je tokom jeden nedelje dobilo po 100.000 dolara zahvaljujući tome što su vakcinisani, a takođe je rešeno da se zatvore veliki masovni centri za vakcinaciju i da se umesto njih otvore manji lokalni centri, recimo pri lokalnim koledžima i na gradskim festivalima, prenosi RTS.

U Velikoj Britaniji je makar jednom dozom vakcinisano oko 87 odsto odraslih. Uprkos tome što raste broj zaraženih, ograničenja su od ponedeljka ukinuta. U toku je kampanja kojom se na imunizaciju pozivaju mlađi.

U toj zemlji jedna od velikih stvari koja privlači mlade ljude da dobiju vakcine je mogućnost da idu na koncerte ili da putuju uz pokazivanje kovid pasoša, kojim potvrđuju da su dobili vakcinu.

Francuske vlasti ništa ne poklanjaju, ali zato uskraćuju onima koji se još nisu vakcinisali. Od danas važi odluka da se bez zelenog kovid pasoša ili negativnog pi-si-ar testa, ne može u javne objekte.

I u Srbiji se priča o novim stimulacijama. Pominje se i kod nas lutrija, a povremeno se najavljuje i obavezna vakcinacija za pojedine profesije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.