U trendu

Srbi iz regiona usvojili Mileševsku izjavu o jedinstvu

BANJALUKA – Krovne organizacije srpskog naroda u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Rumuniji, Mađarskoj i Albaniji, okupljene u sabornoj Svetosavskoj lavri u manastiru Mileševa radi promovisanja zajedništva, negovanja istorije, tradicije i kulture srpskog naroda, uz blagoslov episkopa mileševskog Atanasija, usvojile su Mileševsku izjavu.

Ovom Izjavom organizacije srpskog naroda iz zemalja regiona obavezuju se da će čuvati narodno jedinstvo i raditi na unapređivanju međusobnih odnosa i veza sa matičnom državom poštujući univerzalne vrednosti u oblasti zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U Izjavi se ističe da je srpski narod u zemljama regiona autohton i živi u miru na svom vekovnom prostoru poštujući međunarodno priznati status domicilnih država.

Navodi se da, ma gde se nalazio, srpskom narodu je neophodno jedinstvo koje će sprečiti njegovu etničku, jezičku, versku i kulturološku podeljenost.

„Radi sopstvenog napretka, snažno se oslanjajući na matičnu državu svih Srba Republiku Srbiju radićemo na jačanju međusobnih veza kroz ekonomsku, naučnu i kulturnu saradnju“, navodi se u Izjavi usvojenoj na Konferenciji srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona u manastiru Mileševa, prenela je RTRS.

U Izjavi se ističe da bezbednosna nesigurnost srpskog naroda i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji ugrožava normalan život svih građana u Pokrajini i preti eskalacijom sa nesagledivim posledicama.

„Zabrinuti zbog nestabilnosti, Srbi u regionu biće u svakom trenutku uz svoju matičnu državu i njeno rukovodstvo. Šaljemo podršku Srbima na Kosovu i Metohiji moleći se da u surovim okolnostima sačuvaju mir, svoje porodice i vekovna ognjišta. Vaša braća i sestre iz regiona biće uvek sa vama“, piše u Mileševskoj izjavi.

Dodaje se da će, stavljajući dobrobit i sigurnost srpskog naroda iznad svih drugih interesa, zastupati državnu politiku Srbije zasnovanu na Ustavu i međunarodnom javnom pravu sa najvećom odlučnošću, neprestano i neodstupno, privrženi poštovanju načela pravde i rodoljublja, ne ugrožavajući prava ni jednog naroda ili države bilo gde u svetu.

„Kao što je to uvek bilo, sudbina naše Srbije biće i naša sudbina. Tako nam Bog pomogao“, navodi se u Izjavi potpisanoj u manastiru Mileševa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar