Srbija dobila lep poklon od Mađarske – stižu ledolomci!

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da je led na Dunavu kod daljske krivine debljine četiri metra, a da u Srbiju danas stižu još dva ledolomca koji će ići do Beograda.

„Dva mađarska ledolomca su radili sinoć do kasno, jutros nastavljaju kod daljske krivine. Debljina leda je oko četiri metra. Danas ćemo podignuti dron, letelicu za osmatranje kako bi poboljšali koorduinaciju njihovog rada“, rekao je Marić za RTS.

On je pojasnio da se dva mađarska ledolomca kada završe čep kod Dalja vraćaju uzvodno da prošire koridor, a da se očekuju da oko 13 sati iz Madarske krenu još dva ledolomca koji će ići do Beograda.

Dodaje da nam vremenska prognoza ne ide na ruku jer se do 23. januara očekuju niske temperature i i povećanje leda.

Srbija ima dva ledolomca, Greben i Bor, ali su oni, pojašnjava, namenjeni da brane hidroelektranu Đerdap.

Ovakve debljine leda na rekama Srbija odavno nije imala a Marić kaže da ovo treba da posluži kao nauk, kao i da je ministar poljovrede Branislav Nedimović „ozbiljan u nameri da se tu nešto promeni“.

Načelnik sektora za vanredne situacije kaže da je zbog niskih temperatura i snega vanredna situacija na snazi u šest opština u Srbiji, a da je u poslednja 24 sata deset ljudi evakuisano.

Upitan za opremu vatrogasaca- spasioca ona je rekao da je pre tri dana pokrenuta nabavka za novu oprema za vatrogasce spasioce.

„Pokrenuta je nabavka, nama ove godine ističe resurs za nabavku novih uniformi, rok trajanja je pet godina“, rekao je Marić i dodao da će uskorio biti pokrenut kapitalni prijekat za nabavku vatrogasnih vizila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.