Srbija dočekuje medjunarodni karavan biciklista kroz Evropu

Dimitrovgrad, Pirot, Niš, Veliko Gradište, Beograd i Zrenjanin, i biciklisti Srbije dočekaće krajem ove nedelje medjunarodni karavan biciklista kroz Evropu „Bike for Europe“, najavila je beogradska „Jugo cikling kampanja“.

Cilj putovanja biciklista-rekreativaca od 1.750 kilometara – od Soluna, u Grčkoj, do Beča, u Austriji, je da „istaknu korist od (korišćenja bicikla kao) aktivnog transporta i korist od fizičke aktivnosti za zdravlje, okolinu i socijalnu inkluziju“.

Karavan koji će preko Sofije, u Bugarskoj, u četvrtak, 6. septembra, ući u Srbiju kod Dimitrovgrada gde će biti dočekan, i uz učešće biciklista iz Srbije će tog dana stići u Pirot gde će biti priredjen večernji program.

U petak, 7. septembra, biciklisti će voziti od Pirota do Niša gde će im takodje biti priredjen program.

Biciklisti će u subotu, 8. septembra, biti prevezeni od Niša do Velikog Gradišta, odakle će biciklima preko Srebrnog jezera i Rama do Viminacijuma, a zatim će minibusom do Beograda.

U nedelju, 9. septembra, zakazan je „Bajk Fest“ koji će biti priredjen 13. put i počeće u 11.00 na Savskoj promenadi, a posle jednočasovne grupne vožnje kroz Beograd, od podneva će ispred Opštine Novi Beograd biti i takmičenje đaka u spretnosti vožnje bicikla.

U ponedeljak, 10. septembra, biciklisti će, ispraćeni kod beogradske Opštine Palilula, krenuti put Zrenjanina, a dan kasnije, u utorak, 11. septembra, otputovaće od Zrenjanina do Temišvara, u Rumuniji, i dalje ka svom konačnom odredištu, u Beču, u Austriji.

„Bike for Europe“ priredjuje Medjunarodno udruženje za sport i kulturu (The International Sport and Culture Association, ISCA), a sufinansira ga Evropska komisija kao deo zvanične, ovogodišnje „Evropske nedelje sporta“ (The European Week of Sport).

U susret biciklistima koji su krenuli iz Soluna, istovremeno voze rekreativci koji su pošli iz grada Drentea, u Holandiji, da bi se 22. septembra sastali u Beču, kao simboličnom centru Evrope i glavnom gradu Austrije koja u drugoj polovini ove godine predsedava EU.

Trasa putovanja „The Bike for Europe“ ide putevima namenjenim i biciklistima duž mreže „EuroVelo“ i kroz gradove uključene u mrežu „Biciklistički gradovi“ (Cycling Cities) u 11 zemalja: Holandija, Belgija, Nemačka, Češka Republika, Austrija, Slovačka, Madjarska, Rumunija, Srbija, Bulgarska i Grčka.

Koordinatorka putovanja „Bike for Europe“ Laura-Maria Tidla je izjavila da se svako može priključiti bilo tako što će voziti deo rute ili pomoći aktivnosti duž trase, kao i prikupljanjem novčanih priloga za organizacije biciklista koje pomažu izbeglicama.

„Jugo cikling kampanja“ je pozvala bicikliste Srbije da se priključe karavanu, a ostale gradjane da ga pozdrave u svojim mestima.

Pojedinosti su na http://nowwebike.nowwemove.com/ i na www.bicikl.info.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.