U trendu

Srbija u doba korone – činjenice i dostignuća – Radoš Keravica o položaja osoba s …

Pandemija virusa Covid-19 je izrazito negativno uticala na osobe sa invaliditetom u Srbiji i dodatno naglasila niz problema sa kojima su se osobe sa invaliditetom suočavale i u periodu pre pandemije.

Većina tih problema ne proističu iz invaliditeta kao lične karakteristike već iz niza barijera nametnutih od strane društva i sistematskog zanemarivanja i onemogućavanja osoba sa invaliditetom od strane države i duboko ukorenjene sistemske diskriminacije.

Nepotpuno sprovođenje UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom od strane države Srbije koja je potpisnica Konvencije, odnosno u pojedinim oblasima i aktivno kršenje odredbi Konvencije dovelo je do toga da osobe sa invaliditetom budu posebno ugrožena kategorija stanovništva tokom trajanja pandemije.

Problemi su bili naročito vidljivi i izraženi u više oblasti društvenog života, a pre svega u domenu zdravstvene zaštite, socijalne zaštite, obrazovanja i pristupačnosti javnih usluga, kako u smislu fizičke pristupačnosti, tako i u smislu pristupačnosti informacija i komunikacija.

S obzirom da osobe sa invaliditetom nisu bile prepoznate od strane nadležnih institucija kao posebno ugrožena kategorija stanovništa, to je otežalo i usporilo donošenje adekvatnih mera za zaštitu osoba sa invaliditetom, a reakcija institucija u pojedinim oblastima je bila zakasnela i usledila je tek nakon reagovanja organizacija osoba sa invaliditetom.

Sama činjenica da 4.131 osoba sa invaliditetom u Srbiji živi u ustanovama socijalne zaštite predstavlja kršenje UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom i prava na samostalan život i uključenost u zajednicu. 

Prema podacima nadležnog Ministarstva, u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj osoba sa invaliditetom od početka pandemije do 24. februara 2021. godine registrovano je 1.219 zaraženih osoba sa invaliditetom, što predstavlja 30 odsto od ukupnog broja korisnika osoba sa invaliditetom, a Ministarstvo je navelo da ne raspolaže podacima o preminulima što predstavlja dodatni nivo netransparentnosti podataka i paradoks sam po sebi, budući da je upravo Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja nadležno za brigu o korisnicima u ustanovama socijalne zaštite. 

U video materijalu Evropskog pokreta u Srbiji možete pogledati kraću elaboraciju kao i odgovore na pitanja. O temi govori Radoš Keravica, Istraživač u Centru za studije invaliditeta Univerziteta u Lidsu, Velika Britanija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.