U trendu

Šta je razlog večnom čekanju i gužvama u gradskom prevozu?

U septembru 2016. na ulicama Beograda u prevozu je učestvovalo više od 60 autobusa, tramvaja i trolejbusa u odnosu na septembar ove godine.

Beograđani su odavno zaboravili šta znači gužva u špicu s obzirom na to da sve duže i duže čekaju na prevoz, u koji često ne uspevaju da uđu, a u koji se, pritom, stiskaju kao sardine.

Svakodnevno, na sve strane i u svakom dobu dana čuju se kritike građana očajni režimom vožnje Gradskog saobraćajnog preduzeća „Beograd“ (GSP). Njihov očaj pogotovo je postao izražen početkom zimskog reda vožnje, koji je, ispostavilo se, ređi nego letnji.

Umesto da vozila saobraćaju češće i da ih samim tim ima više na ulicama, imamo obratnu situaciju. Pritom, sve češće se viđaju stara vozila.

S tim u vezi ni ne čudi što gradom kolaju priče da je smanjen broj vozila, i to zato što je GSP ostao bez vozača, što građani proklinju svaki dinar koji su dali na dnevne karte i markice za prevoz, i što su sve ogorčeniji i na kontrolore.

Šta se dešava sa gradskim prevozom u prestonici pokušali smo da odgonetnemo upravo u Gradskom saobraćajnom preduzeću, u kojem su nam odmah istakli da broj vozila nije smanjen. Međutim, njihovi podaci od prošle i podaci iz ove godine govore da je u 2017. godini na ulicama manji broj autobusa, tramvaja i trolejbusa.

– Broj vozila nije smanjen. Dešava se da zbog povremenih kvarova neka vozila budu privremeno isključena iz saobraćaja i da se u što kraćem roku ponovo uključuju. Ponekad se umesto njih uključuju starija rezervna vozila – kažu u GSP-u.

Na pitanje koliko je trenutno vozila na ulicama Beograda a koliko ih je bilo u istom periodu pre godinu dana, kada je sve, ipak, bolje funkcionisalo, dobili smo poređenje septembra prošle i ove godine.

– U septembru 2016. godine po planu je bilo predviđeno 863 vozila, a ostvareno je 98.15 odsto odnosno 847 vozila je učestvovalo u prevozu. U septembru ove godine planiran broj vozila je bio nešto manji zbog rekonstrukcija i radova na gradskoj infrastrukturi – 813, a ostvareno je 96,6 odsto plana to jest 785 autobusa, tramvaja i trolejbusa je bilo u saobraćaju. Do nešto manjeg ostvarenja je dolazilo zbog čestih isključenja i promena trasa linija usled velikih guzvi i blokada saobraćaja, naročito zamenskih autobusa koji su radili na tramvajskim i trolejbuskim linijama gde su se istovremeno obavljali i rekonstruktivni radovi – objašnjavaju u GSP „Beograd“ i dodaju:

– Zbog velikih saobraćajnih gužvi, rekonstrukcija u gradu, nezgoda i vremenskih prilika dolazi do čestih zastoja koji uzrokuju ponekad i ozbiljne poremećaje u redu vožnje, prenosi Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.