U trendu

Stari izvršni predmeti balast pravosudja

Stari predmeti izvršenja u koje spadaju i neplaćene komunalne usluge predstavljaju balast sudskog sistema Srbije, a očekuje se da će od 1. jula primenom novog Zakona o izvršenju i obezbedjenju veliki broj predmeta preći u nadležnost izvršitelja, rečeno je danas na sastanku predsednika sudova.

„Vrhovni kasacioni sud je doneo program rešavanja starih predmeta. Ovu 2015. godinu završili smo sa 1,7 miliona starih predmeta od kojih je 1.500.000 starih izvršnih predmeta. Govorimo o starim predmetima iz gradjanske materije, jer izvršenje spada u gradjansku materiju. Gro tih izvršenja se odnosi na komunalne usluge, preko 80 odsto“, kazao je novinarima predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević.

U pauzi skupa povodom pripreme za sprovodjenje novog Zakona o izvršenju i obezbedjenju Milojević je novinarima rekao da je kada se to odbije od brojke 1.700.000 veoma mali broj predmeta koje će sudovi sigurno savladati i da je toliki broj predmeta balast za sud.

Prema njegovim rečima, novi zakon predvidja sistemske mere u vezi nadležnosti suda i javnih izvršitelja.

„Zakon predvidja disciplinu stranaka, pre svega izvršnih poverilaca, radnje suda, izvršitelja, komore izvršitelja. Propuštanje odredjenih procesnih radnji dovodi do obustave izvršenja, a time je taj predmet završen za sud“, kazao je Milojević.

Govoreći na skupu Milojević je rekao je da u su svi sudovi u toku 2015. godine imali nešto manje od pet miliona predmeta, kao i da u tu cifru ulazi oko 2,2 miliona predmeta izvršenja pred osnovnim i privrednim sudovima.

„Od toga 110.110 pred privrednim sudovima, i oko 2,1 miliona pred osnovnim sudovima. Privredni sudovi su 2015. godinu završili sa 53.164 nerešena izvršna predmeta, od kojih su 32.180 stariji od dve godine. U osnovnim sudovima ostalo je oko preko 1,7 miliona nerešenih predmeta od kojih je više 1,5 miliona starijih od dve godine“, kazao je on i dodao da u svim sudovima postupa samo 207 sudija.  

On je kazao i da su sudovi opšte nadležnosti ušli u ovu godinu sa 112.510 predmeta koji su prema važećim propisima smatraju starim.

Prema njegovim rečima, podaci u postupcima za zaštitu prava na sudjenje u razumnom roku za prvi kvartal 2016. godine pokazuju da oni izazivaju najveće zagušenje i odlaganje u sudovima.

„Do aprila ove godine su viši sudovi primili 7.973 prigovora za zaštitu prava na sudjenje u razumnom roku, i sa predmetima prenetim iz prošle godine imamo 8.109 postupaka“, naveo je on i dodao da očekuje da će od jula ove brojke biti u padu.

Milojević je kazao da dobar pravnički sistem mora da omogući da donošenje konačne odluke ne traje predugo i da te odluke budu izvršene u razumnom roku.

Pomoćnica ministra pravde Nela Kuburović rekla je na skupu da je Akcionim planom za Poglavlje 23 rešavanje starih predmeta jedan od prioriteta.

Ona je kazala da su izmene Sudskog poslovnika objavljene u Službenom glasniku 15. aprila i da su počele da primenjuju 23. aprila.

„Od 3. maja biti omogućeno evidentiranje u skladu sa novim Zakonom o izvršenju i obezbedjenju“, navela je ona i dodala da je cilj da se ujednači sudski praksa, kao i da se ukida paralelna naležnost.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport istakao je da efikasnost sudova i nezavisno pravosudje imaju bitno mesto u sprovodjenju Poglavlja 23 u okviru pregovora sa EU.

On je podsetio na prošlogodišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u kome se navodi da je broj starih predmeta u sudovima u Srbiji i dalje i veliki i izaziva veliku zabrinutost“, naveo je on.

„Rešavanje ovog problema biće od velikog značaja za kredibilitet sudova u Srbiji“, naveo je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar