U trendu

Staro sajmište će uskoro biti memorijalni kompleks

Gradski menadžer Goran Vesić je izjavio danas da će u narednih godinu do dve dana biti stvoreni uslovi da se počne sa uređenjem Starog sajmišta odnosno pretvaranjem tog prostora u memorijalni kompleks.

On je naveo da je u saradnji sa Vladom Srbije dogovoreno da se donese poseban zakon kojim bi se regulisao čitav kompleks Staro sajmište, a između ostalog taj zakon bi olakšao rešavanje „komplikovanih imovinsko-pravnih odnosa“ koje je neophodno rešiti kako bi Staro sajmište bilo spremno za uređenje.

„U narednih godinu, dve dana imaćemo sigurno i međunarodni konkurs i zakon o Starom sajmištu i počećemo sa uređenjem ovog prostora tako da će konačno Staro sajmište biti uređeno i konačno ćemo se žrtava sećati na način na koji one to zaslužuju“, rekao je Vesić na međunarodnoj konferenciji o Holokaustu u Beogradu.

On je naveo da Staro sajmište, zbog načina na koji su tu ubijane jevrejske žrtve zaslužje da bude na poseban način obeleženo.

„Mi ćemo u ovom procesu tražiti pomoć i naših partnera iz inostranstva i drugih zemalja, kao i fondova koji se bave ovim pitanjem, jer obeležavanje Starog sajmišta treba da bude deo širih napora međunarodne zajednice da se održi sećanje na Holokaust“, kazao je Vesić, koji je član Komisije za utvrđivanje programske koncepcije i davanje predloga modela upravljanja memorijalnim kompleskom na Starom sajmištu.

On je naglasio da je za nas kao društvo veoma važno da se o Holokaustu priča i da se održavaju naučni skupovi na tu temu i da se na taj način učini sve da ta tema ne bude zaboravljena.

„Holokaust je jedna od najvećih mrlja na savesti čovečanstva i mislim da mi, kao evropski narod koji je učestvovao u borbi protiv nacizma, moramo da učinimo sve da se ova tema ne zaboravi, da se ona istražuje i da nove generacije uče o tome šta se dešavalo, kako se takve stvari nikada u istoriji čovečanstva ne bi ponovile“, kazao je Vesić.

Podsetivši da je logor Staro Sajmište osnovan 1941. godine, on je precizirao da je u njemu do 10. maja te godine ubijeno skoro 6.000 Jevreja, a kasnije je služio i kao logor za Srbe, Rome i druge antifašiste.

„To je možda jedan od poslednjih većih logora u Evropi koji nije obeležen i grad Beograd je veoma odlučan da se ovaj logor pretvori u memorijalni kompleks i da konačno Staro sajmište dobije svoje obeležje. Kada je aktuelna gradska vlast izabrana 2014. godine prva odluka Skupštine grada Beograda je bila da se 10. maj proglasi Danom sećanja na žrtve Holokausta“, rekao je Vesić.

On je naveo da Grad Beograd već dve godine 10. maj obeležava kao Dan sećanja na Jevreje koji su stradali u logoru Staro sajmište samo zato što su bili „druge vere i što su se našli na udaru bezumne politike nacista“.

Gradski menadžer je danas prisustvovao Međunarodnoj konferenciji „Holokaust u Srbiji i širi plan za uništenje evropskih Jevreja i holokaust i Porajmos u kulturi sećanja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.