U trendu

Stiže nam vrtoglavi skok temperature

Spremite se za još jedan temperaturni šok. U četvrtak će biti skoro duplo toplije nego danas, a promena bi mogla da utiče na zdravstveno stanje i raspoloženje hroničnih bolesnika, ali i potpuno zdravih ljudi.

Norveški sajt yr.no važi za jedan od najpreciznijih kad je u pitanju vremenska prognoza, a za Srbiju najavljuje novi temperaturni preokret. Naime, za sredu je najviša prognozirana temperatura 17 stepeni, dok se u četvrtak očekuje čak 25.

Republički hidrometeorološki zavod upozorava da će toj promeni prethoditi situacija koja bi mogla nepovoljno da utiče na osobe sa srčanim problemima i astmatičare, i da se meteoropatske reakcije mogu javiti kod svih u obliku slabije koncentracije i pospanosti.

Nagle promene vremena utiču i na zdrave osobe, a činjenica da sad iz hladnog i tmurnog vremena uskačemo u toplo i sunčano ne olakšava stres za organizam. Strunjaci kažu da je čak posebno kritično kad naglo otopli, jer dolazi do pada krvnog pritiska i srce počinje brže da radi. Rezultati mogu biti pospanost, nervoza, glavobolja, gubitak motivacije i energije, a za hronične srčane bolesnike i mnogo opasniji, zbog čega im se savetuje da redovno uzimaju terapiju i budu dodatno na oprezu.

Ovakva vremenska previranja i pad pritiska, koji dolazi sa otopljenjem, menjaju i rad hormona – neravnomerno lučenje serotonina donosi oscilacije u raspoloženju, a neuravnotežena lučenja kortizola i testosterona česta preznojavanja, malaksalost i pospanost.

Šta se može učiniti?

Dr Dragan Miljković, specijalista opšte prakse, kaže da u ovom periodu smene godišnjih doba treba pomoći organizmu da se prilagodi.

“Unos tečnosti zbog pojačanog znojenja, redovna terapija, prelazak na laganiju ishranu, umerene fizičke aktivnosti i slojevito oblačenje”, savetuje dr Miljković.

(Ana Kalaba,j nova.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar