U trendu

Stižu mađarski ledolomci, „Sloga“ opet radi kod Novog Sada

Mađarski ledolomci, čije je angažovanje dogovoreno na jučerašnjem trilateralnom sastanku Srbije, Hrvatske i Mađarske, krenuli su jutros u devet časova iz Baje, saopšteno je danas iz Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“.

Kako se navodi u saopštenju, dolazak mađarskih ledolomaca na mesto lokacije kod „Daljske krivine“ očekuje se u popodnevnim satima. Ledolomci će biti usidreni u Vukovaru, a delovaće u skladu sa stanjem na terenu i prema procedurama predviđenim sporazumom.

Tokom jučerašnjeg dana, formirane su dve nove ledene barijere na Dunavu, jedna uzvodno, a druga nizvodno od „Daljske krivine“, a detaljnim pregledom problematične deonice u zoni Dalja, utvrđeno je da se ledena barijera proteže na 15 kilometara.

Na području Novog Sada, kako kažu u JVP „Vode Vojvodine“, usled očekivanog lomljenja leda za koje su angažovani ledolomci iz Mađarske, danas je ponovo angažovan i brod potiskivač „Sloga“.

„Deonica Dunava kod Novog Sada zbog krivina i mostova posebno je problematična, jer stubovi usporavaju protok leda. Kada se ukloni ledena barijera kod „Daljske krivine“, sav taj led stiže i do Novog Sada, pa je potrebno preventivno delovati i obezbediti što širi koridor kako bi se led bezbedno propustio nizvodno“, kaže se u saopštenju „Voda Vojvodine“ i dodaje da će „Sloga“ raditi danas dok se bude videlo i da će se rad nastaviti sutra ujutro.

Što se tiče stanja na ostalim rekama i vodotocima, na celom toku reke Save danas ima manje leda nego prethodnih dana. Tisa i banatski vodotoci i dalje su pod ledom.

Redovna odbrana od zagušenja ledom i dalje se sprovodi na 708 kilometara reke Save, Tise i banatskih vodotoka, a vanredna na 104,7 kilometara Dunava.

Debljina leda je od pet do 20 centimetara, a na svim vodotocima dežurni timovi danonoćno prate stanje na terenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.