U trendu

Sunčana dolina kraj Zvečana – učenje na greškama

Od 220.000 interno raseljenih Srba i drugih nealbanaca, na Kosovo se za 17 godina vratilo njih svega pet odsto i neophodno je učiti na greškama kako bi se stvorili uslovi da se povratak uspešnije odvija, ocenjeno je danas u Beogradu na skupu o toj problematici.

Na regionalnom forumu o povratku raseljenih na Kosovo ukazano je i da je od tih pet odsto samo njih 1,9 odsto ostvarilo održivi povratak i da je buduće naselje „Sunčana dolina“ kraj Zvečana, namenjeno za oko 300 porodica, jedan od načina zahvaljujući kome će povratak biti uspešniji.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Djurić i ministar za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi Dalibor Jevtić ukazali su i na niz limitirajućih faktora, poput loše ekonomske situacije i uzurpirane imovine koji onemogućavaju povratak raseljenih.

Djurić i Jevtić pozvali su medjunarodnu zajednicu da podrži povratak raseljenih, ukazavši da je naselje „Sunčana dolina“ i sa ekonomskog i svih drugih aspekata potrebnih za život primer održivog povratka.

Djurić je rekao i da je od 220.000 interno raseljenih, u Srbiji trenutno njih 204.049 i da se na KiM vratilo sveta pet odsto, „a samo 1,9 odsto uspelo je da obezbedi održivi povrataka“.

„Naselje ‘Sunčana dolina’ model je za održivi povratak“, rekao je Djurić, a s njim se saglasio i Jevtić, koji je ukazao da je u procesu povratka neophodno učiti na greškama iz prošlosti.

Jevtić je naveo i da povratak raseljenih u četiri naselja, poput Zočišta kraj Velike Hoče, nije uspeo i da su ta naselja sada prazna.

„Učeći na tim greškama, želimo da povratak bude održiv“, rekao je Jevtić, pozvavši medjunarodnu zajednicu, ali i sve na Kosovu da podrže proces povratka.

On je takodje pozvao sve na Kosovu da izgradnju naselje „Sunčana dolina“ ne nazivaju kolonizacijom, jer „time jasno stavljaju do znanja da povratak nije poželjen“.

Kamen temeljac za naselje „Sunčana dolina“ položen je 9. juna a istog danas su kosovski premijer i kosovsko Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja saopštili da je odluka o njegovoj izgradnji protivzakonita.

Regionalni forum su organizovali Kancelarija šefa misije Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) i Kancelarija šefa misije OEBS-a na Kosovu, a učestvuju predstavnici raznih institucija iz Beograda, Prištine, Podgorice i Skoplja.

Forum je organizovan u okviru „Skopske inicijative“, koja je uspostavljena 2014. pod okriljem OEBS-a kao okvir za medjuinstitucionalnu saradnju u cilju trajnog rešavanja problema interno raseljenih lica sa Kosova.

Do sada su u okviru ove inicijative organizovana dva regionalna foruma  –  u Skoplju 2014. i Budvi 2015. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.