U trendu

Sutra u centru Beograda prva 'Dečija kritična masa' – porodična vožnja biciklima

Sutra, u nedelju, u centru Beograda će biti priredjena prva „Dečija Kritična masa“ – masovna porodična vožnja biciklima i trotinetima, najavilo je gradsko udruženje „Ulice za bicikliste“.

Vožnja počinje u 12:30 sati na Trgu Republike, prilagođena je mališanima i porodicama i biće dugačka tri kilometra – do Trga Slavija i nazad.

Po povratku kolone na Trg Republike, planiran je predah uz sokove, a deci će biti podeljene krede da svoje utiske nacrtaju na Trgu.

Potom će učesnici nastaviti do Festivala savremeng cirkusa, „CirkoBalkana“, kod silosa (Donji Dorćol – Luka Beograd) gde je u toku celodnevni kulturno-zabavni program.

Cilj prve „Dečije Kritične mase“ je poboljšanja biciklističke infrastrukture tako da deca mogu bezbedno i samostalno mogu da koriste bicikle, trotinete i druga lična prevozna sredstva i da s porodicom ili sama bezbedno idu od kuće do škole, parka, prostora za igru.

Beograd je od ove godine na mapi gradova koji se zalažu za to: https://kidsonbike.org/.

„Dečija Kritična masa“ (Kidical Mass) pre svega „daje deci glas o javnom prostoru, pokazujući pozitivnu budućnost na kojoj treba raditi“ mobilisanjem i mladih i starih učesnika u saobraćaju da rade na tome.

Udruženje „Ulice za bicikliste“ ukazuje da treba što pre omogućiti „Prostor za sledeću generaciju“ jer je „grad koji je prilagođen deci, odličan za ljude svih uzrasta i sposobnosti“.

Udruženje ponavlja da je, ne samo u grupnoj vožnji, već i u svakodnevnoj pojedinalnoj vožnji po gradu i van grada, „bezbednost u brojevima“ – što je biciklista više, to su bezbedniji.

„Želimo da naše buduće vožnje budu udobne za porodice koje tek počinju svoj put kroz grad.., pogotovo ako prvi put voze bicikl po gradskim ulicama, da ne moraju izbegavati saobraćaj samo zato što će se deca voziti sa njima“ – poručilo je Udruženje „Ulice za bicikliste“.

To udruženje još od 2011. godine svake poslednje subote u mesecu organizuje u Beogradu „Kritičnu masu“ – zajedničku biciklističku vožnju, odnedavno i uz učešće trotinetaša, koja se održava i u više 300 gradova sveta, sa ciljem skretanja pažnje na probleme gradjana koji koriste bicikl kao prevozno sredstvo.

Danas, u subotu, u 16:30, na Trgu Nikole Pašića počeće 131. „Kritična masa“. Vožnja gradskim ulicama biće dugačka 10 kilometara i završava se u Kulturnom centru Magacin, u Kraljevića Marka 4.

Biciklisti Beograda se time priključuju obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti i to sa zahtevom za ograničenje brzine vozila na bezbednijih 30 km/h u svim sporednim ulicama Beograda.

Pariz, Berlin, Brisel i durgi gradovi postepeno šire zone ograničenja brzine od 30 km/h na sekundarnoj saobraćajnoj mreži, ali u Beogradu godinama nije obeležena ni jedna takva zona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.