U trendu

Svečana sednica Skupštine grada, proglašeni dobitnici „Nagrade grada Beograda“

BEOGRAD – Obeležavanje „Dana Beograda“ započelo je danas na svečanoj sednici Skupštine grada proglašenjem laureata, dobitnika „Nagrade grada Beograda – Despot Stefan Lazarević“ za 2022. godinu, saopštio je danas Beoinfo.

Nagrada za književnost i prevodno stvaralaštvo za 2022. godinu biće dodeljena Goranu Petroviću, za pozorišno stvaralaštvo Milanu Mariću, za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo Nenadu Pavloviću, a za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije Aleksandru Deniću.

Laureat u oblasti muzika i muzičko-scensko stvaralaštvo je Irena Dragović, u oblasti društvene i humanističke nauke akademik Dragan Simeunović, a u oblasti prirodne i tehničke nauke Katarina Gašić, Nevena Zlatković i Nemanja Kuzmanović.

Za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine u 2022. godini nagrada će biti dodeljena Radoju Čoloviću, a za rad ili rezultate izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine Lazaru Davidoviću.

„Nagrada grada Beograda“ za poljoprivredu pripala je porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu Marka Nikolića iz Velike Ivanče, opština Mladenovac, dok je nagrada za novinarstvo za 2022. godinu pripala Sanji Anđelković sa Studija B, a za obrazovanje akademiku Draganu Simeunoviću.

Nagrada za sport za 2022. godinu biće dodeljena je Damiru Mikecu, a za zaštitu životne sredine Živojinu Petroviću.

Za herojsko delo za 2022. godinu dobotnik nagrade je Marko Dragićević, a za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda Uroš Dojčinović.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Grad Beograd za 2022. godinu dobio je kustoski tim Muzeja savremene umetnosti u Beogradu – Miroslav Karić, Aleksandra Mirčić i Žaklina Ratković.

„Nagrada grada Beograda“ za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti za 2022. godinu pripala je Olgi Janković i Damjanu Jovičinu, dok u oblasti nauke nije bilo kandidata. Takođe, kandidata nije bilo ni za oblast arhitekture i urbanizam, dok nagrada za pronalazaštvo nije dodeljena.

Nagradu grada Beograda „Svetislav Stojanović“ za 2022. godinu dobio je Danilo Dakić kao pojedinac, i Vatrogasno-spasilački bataljon „Voždovac“ u kategoriji nagrade za vatrogasnu jedinicu.

Nagrade će zvanično biti dodeljene 19. aprila.

„Dani Beograda“, koji se tradicionalno održavaju od 16. do 19. aprila ove godine se održavaju pod sloganom „Beograd u srcu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.