Svečanošću u Beogradu završena Nedelja ljudskih prava

Večerašnjom svečanošću u beogradskom Muzeju savremene umetnosti obeležen je Dan ljudskih prava, 70 godina od usvajanja Opšte deklaracije UN o ljudskim pravima i završetak Nedelje ljudskih prava, saopštili su organizatori.

Goste su pozdravili domaćini prijema stalni koordinator UN u Srbiji Stelijana Nadera, šef Delegacije EU Sem Fabrici, šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio i šef Kancelarije Saveta Evrope Tobijas Flesenkemper, koji su ocenili da je obeležavanje te godišnjice „dalo priliku da se sagledaju dostignuća i postave bitne zadatke i za naredne godine“.

„Ovaj veliki jubilej nas podseća koliko se ljudska prava tiču svih nas i koliko su važan instrument u svakoj ravnopravnosti i neravnopravnosti. Takodje, podsetili smo se koliko je važno da svi budemo za istim stolom, svi mi kojih se ljudska prava tiču, i da niko ne sme biti izostavljen ili zaboravljen“, navodi se u saopštenju.

Stotine stručnjaka učestvovale su na skupovima tokom Nedelje ljudskih prava, diskutujući o glavnim problemima u borbi za ljudska prava.
 
Opštu deklaraciju o ljudskim pravima je Generalna skupština Ujedinjenih nacija donela u Parizu 10. decembra 1948. godine, kada su je UN proglasile za „zajednički standard dostignuća za sve narode i sve nacije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.