U trendu

Svetske agencije o kupovini helikoptera?

Svetske agencije izvestile su danas o ugovoru o kupovini devet helikoptera H145M koje su Ministarstvo odbrane i MUP Srbije danas zaključili sa kompanijom „Erbas helikopters“, a Rojters ističe da je Srbija dogovorila kupovinu ovih helikoptera kako bi ojačala svoju odbranu.

Ta agencija navodi da je to učinjeno „u okviru šireg plana modernizacije koji takođe uključuje nabavku aviona i opreme iz Rusije“.

Rojters navodi da je „srpska vojska, uključujući avijaciju, istrošila resurse tokom ratova 90-ih godina prošlog veka i većina njenih postojećih letelica bliži se kraju svojeg životnog veka“.

Agencije, uz podsećanje da je „ranije ovog meseca, Rusija donirala šest borbenih aviona MIG-29 Srbiji, pod uslovom da Beograd plati njihov remont“, navodi da „Srbija balansira u svojim odnosima sa Rusijom, tradicionalnim slovenskim i pravoslavnim saveznikom, uz nastojanje da se pridruži Evropskoj uniji i podstiče veze sa NATO, iako želi da ostane vojno neutralna“.

AP navodi da je ugovor o srpskoj kupovini devet „Erbasovih“ helikoptera potpisan „usred napetosti u regionu koje su pokrenute zbog borbenih aviona koje je Rusija donirala balkanskoj zemlji“.

Navodi se da su „nedavne napetosti između Srbije, tradicionalnog ruskog saveznika, i NATO članice Hrvatske podstakle mini trku u naoružanju između dve bivše jugoslovenske nacije, koje su bile u ratu tokom 90-ih godina prošlog veka“.

Ministarstvo odbrane i MUP Srbije zaključili su sa kompanijom „Erbas helikopters“ ugovor za nabavku devet erabasovih helikoptera (H145M), saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Kroz ovu nabavku Ratno vazduhoplovstvo i protiv-vazduhoplovna odbrana Vojske Srbije i helikopterska jedinica MUP Srbije, opremaju se poslednjom generacijom helikoptera za izvršavanje najzahtevnijih misija – transport, traganje i spasavanje, borbene misije, medicinska evakuacija, nadzor i osmatranje…

Pored predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP Srbije i predstavnika kompanija Erbas helikopters i Erbas grupe, ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

U skladu sa identifikovanim oblastima saradnje iz Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Erbas grupe (Airbus Group), potpisanog u oktobru ove godine, zaključen je ugovor za nabavku devet helikoptera H145M, pripadajućih usluga i industrijske saradnje.

Potpisani ugovor obuhvata: nabavku devet helikoptera H145M sa pripadajućim paketom logističke podrške (rezervni delovi, alati i dokumentacija), transfer tehnologije za održavanje i opravku nabavljenih helikoptera, zatim opremanje, obuku i sertifikaciju Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“ kao centra za održavanje helikoptera „Gazela“, kao i uključivanje Zavoda u remontnu mrežu kompanije Erbas helikopters.

Ugovor predviđa i podršku srpskim kompanijama i naučno-istraživačkim institucijama u cilju pribavljanja relevantnih kvalifikacija i sertifikacija, uz jednovremeno traženje mogućnosti za angažovanje srpskih industrijskih kapaciteta i nabavku njihovih dobara i usluga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar