U trendu

Tek je počelo: Slede nam četiri vezana „ledena“ dana, temperatura ide do -15

Prestanak snežnih padavina očekuje se sutra krajem dana, kaže meteorolog Slobodan Sovilj i dodaje da se sredinom nedelje očekuju umereni i jaki jutarnji mrazevi.

Sovilj je upozorio da se od srede do petka očekuje izuzetno niske temperature koje će ići od – 15 do – 8 stepeni.

Kada je reč o dnevnoj temperaturi do četvrtka, Sovilj kaže da će u većem delu zemlje biti ispod nule pa ćemo imati četiri „ledena“ dana u nizu.

„Očekujemo zadržavanje snega na tlu bar 7-10 dana u zavisnosti od regiona, a maksimalne temperature za dane vikenda i početkom naredne nedelje biće između nula i pet stepeni, a zatim se očekuje njihov lagani porast“, kazao je Sovilj.

On je za TV Tanjug rekao da će večeras u Beogradu biti moguća kratkotrajna kiša uz stvaranje poledice, a tokom noći se očekuje nastavak snežnih padavina.

Naveo je i da je trenutna visina snežnog pokrivača na širem području grada oko pet centimetara, a da je na području Kosmaja izmereno i do 15 centimetara snega.

„S obzirom na to da će snežnih padavina biti i danas i sutra na području Beograda, očekujemo da će pasti dodatnih pet do 15 centimetara na području grada“, rekao je Sovilj.

Podsetio je da je na snazi upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda za zapadnu, centralnu i jugozapadnu Srbiju zbog snega.

„U tim delovima je izdat narandžasti meteoalarm koji podrazumeva i više od 15 centimetara snega za 12 časova, tako da će ukupna visina snega na tom području dostići i do 30 centimetara u nižim predelima“, rekao je Sovilj.

Upitan ima li šanse da se do kraja meseca vrate prolećne temperature, Sovilj kaže da je to moguće, jer je za naše podneblje karakteristična smena toplih i hladnih perioda, te da se porast temperature očekuje oko 20. januara.

„Trenutna procena RHMZ je da bi srednja januarska temperatura bila od 0 do 4 stepena, uz pojavu 5-10 ledenih dana u nižim predelima“, kazao je Sovilj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar