Tepić (SSP) traži hitnu sednicu Skupštine Srbije o alimentacionom fondu i roditelju – negovatelju

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić zatražila je danas od predsednika Narodne skupštine Vladimira Orlića da sazove hitnu sednicu o Zakonu o alimentacionom fondu i Zakonu o uspostavljanju statusa roditelj negovatelj za roditelje dece sa smetnjama u razvoju.

„Od početka godine ubijeno je 13 žena, a mnoge od njih su bile samohrane majke. Ovaj zakon ne košta nista, alimentacioni fond je samoodrživ. Iz alimentacionog fonda dajete samohranom roditelju ukoliko neodgovorni roditelj ne plaća alimentaciju, a fond se puni tako što država goni neodgovornog roditelja da plati zaostale alimentacije“, rekla je Tepić na konferenciji u Skupštini.

Dodala je da se alimentacioni fond aktivira i pre razvoda braka, odnosno od podnošenja zahteva za razvod.

„Što se tiče drugog zakona, status roditelj negovatelj, tim roditeljima je potrebna pomoć društva, države i budžeta. Ovaj zakon se odnosi i na decu stariju od 18 god kojima je potrebna konstantna nega i briga. Takođe, zakonom je predviđeno da se status nakon smrti ili nesposobnosti roditelja prebaciti na drugog člana porodice“, rekla je Tepić.

Ona je navela da zakon propisuje i primanja u iznosu minimalne zarade na nivou Srbije, kao i doživotnu penziju u iznosu od minimalne penzije na nivou države.

„Kada će na red doći obični građani koji imaju i dodatne probleme?. Ova dva zakona spremna su mesecima, neke inicijative za ove zakone i godinama. Moramo da pokažemo humanost, moramo da pomognemo onima kojima je teško“, navela je Tepić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.