U trendu

Tim „Hipatija“ pobednik takmičenja u simulaciji suđenja

BEOGRAD – Članovi tima „Hipatija“, sa Pravnog fakulteta u Beogradu, pobednici su Šestog nacionalnog takmičenja u simulaciji suđenja iz oblasti zaštite od diskriminacije.

Simulaciju suđenja, pod nazivom „Osudi diskriminaciju“, organizovali su Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Pobednici su proglašeni u tri kategorije – najbolji tim, najbolji govornik i najbolji podnesak. Tim „Hipatija“ koji čine Tijana Martinović, Stefan Jovanović i Natalija Đukić, pobedio je u sve tri kategorije.

Obraćajući se finalistima, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da Srbija ima izuzetne mlade pravnike spremne za suzbijanje diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti koji veruju u ljudska prava slobodu i dostojanstvo.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 17 timova sa svih akreditovanih pravnih fakulteta u Republici Srbiji, iz Novog Pazara, Novog Sada, Valjeva, Niša i Beograda.

Inače, simulacija suđenja je hipotetičko rešavanje pravnih slučajeva u kojem studenti kroz simulaciju svih koraka u sudskom procesu stiču praktično znanje i iskustvo i mogućnost za kreativan i izazovan rad.

Takmičari su pripremom pisanih podnesaka i snagom usmene argumentacije, uspešno izlagali i branili pravne stavove na osnovu zadatog problema iz oblasti zaštite od diskriminacije, iz perspektive tužioca i iz perspektive tuženog, saopšteno je iz Kancelarije Poverenice.

Sudije na ovogodišnjem takmičenju bili su poznati pravnici i pravnice, sudije Ustavnog i Vrhovnog kasacionog suda, članovi Udruženja tužilaca, Državnog pravobranilaštva i eksperti iz oblasti ljudskih prava među kojima Bosa Nenadić, Lidija Đukić, Katarina Andrić Manojlović, Milan Antonijević, Bratislav Đokić, Nenad Vujić, Nebojša Đuričić i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.