U trendu

Transparentnost uputila mandatarki predloge prioriteta u borbi protiv korupcije

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) uputila je mandatarki Ani Brnabić i novoizabranim čelnicima Skupštine Srbije i parlamentarnih odbora predloge prioriteta u borbi protiv korupcije, medju kojima su povećanje javnosti i participativnosti donošenja odluka i puno poštovanje i jačanje položaja nezavisnih državnih organa u borbi protiv korupcije, saopšteno je danas.

Iz TS su naveli da povećanje participativnosti donošenja odluka „izmedju ostalog podrazumeva javne rasprave o svim zakonima i bitnim podzakonskim aktima, javna slušanja u skupštini uz uključenje stručnjaka, objavljivanje zapisnika i obrazloženja akata koje donosi vlada, i poboljšanje pravila o lobiranju“.

„Prioritet treba da bude i puno poštovanje i jačanje položaja nezavisnih državnih organa u borbi protiv korupcije, redovno razmatranje njihovih izveštaja i obavezivanje vlade da reši probleme na koje je ukazano u ranijim ili na koje bude ukazano u budućim izveštajima ovih organa“, piše u saopštenju.

Navodi se i da bi vlada trebalo da redovno razmatra izveštaje i preporuke Saveta za borbu protiv korupcije i da preduzima mere radi rešavanja problema na koje ti izveštaji ukazuju.

„Jedan od prioriteta, za koji osnov daje i nedavno usvojena Medijska strategija, jeste dopuna pravila kako bi se obezbedio potpuni prekid prakse kupovine medijskog uticaja ili rasipanja javnih sredstava kroz trošenje novca na promotivne akcije javnih preduzeća, ministarstava, pokrajinskih i lokalnih organa vlasti, kao i kroz javne nabavke usluga informisanja čija je prevashodna svrha politička promocija“, naveli su iz TS.

Ocenjuje se da je medju prioritetima „i niz mera koja bi značile dovršetak reforme pravosudja i omogućavanje većeg broja prijavljenih i ispitanih slučajeva korupcije kroz izmene propisa i aktivniji pristup istražnih organa“.

„Podsećamo da je pred vladom i skupštinom zadatak da poboljšaju pravila u vezi sa finansiranjem izbornih kampanja i sprečavanja zloupotrebe javnih resursa, na šta su u svojim ovogodišnjim izveštajima ukazali i ODIHR i Evropska komisija“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.