U trendu

Treći festival Miredita, dobar dan u Beogradu, Bekimu Fehmiuu u čast

Treći Festival „Miredita, dobar dan“, u okviru koga će se od 1. do 4. juna u Domu omladine u Beogradu predstaviti kulturna i društvena scena Kosova, biće organizovan u čast velikog kosovskog, beogradskog, jugoslovenskog i svetskog glumca Bekima Fehmiua.

Ove godine festival obeležava 80 godina od rodjenja Bekima Fehmiua, upravo na dan otvaranja, 1. juna kada će biti prikazan film „Otac“ nagrađivanog kosovskog reditelja Visara Morine, naveli su organizatori Gradjanske inicijative, Integra – Priština i Centar za praktičnu politiku.

„Festival predstavlja jedinstven susret dva društva čiji cilj je prevazilaženje teških posledica prošlosti i stvaranje uslova za novi početak mladih generacija na Balkanu“, navodi se u saopštenju Gradjanske incijative.

Publici u Beogradu biće premijerno predstavljena i knjiga kosovskog intelektualca Vetona Suroija „Zmijske noge“, koja predstavlja svedočanstvo o jednom vremenu.

Knjiga, koju je izdao Samizdat B92, govori o sadašnjem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, koga su ratni dugovi zvali Zmija, i o nekoliko ljudi koji i danas igraju važne uloge i čije odluke na Kosovu imaju težinu.

Publika u Beogradu biće u prilici da čuje i kosovske muzičarke Besu Ljugići – sopran, i Ljiriku Pulju Kasapoli – pijanistkinju, kao i da vidi izložbu „Pesme riba“ umetnice Bljerte Suroi.

Autorski film „Mislim na tebe“ govori o umetničkoj instalaciji „Aljkete“ Džafa Mripa na stadionu u Prištini na kome je postavila 5.000 haljina u znak podrške ženama sa Kosova koje su bile silovane u ratu.

Poseban deo festivala predstavljaće debate o različitim pitanjima zajedničkim za obe zajednice poput medijske slike Kosova i Srbije i žena žrtava seksualnog nasilja u ratu.

Ulaz je besplatan za sve posetioce. Karte za događaje se mogu rezervisati putem mejla festival@gradjanske.org,.

U okviru festivala u Prištini i Prizrenu je u martu predstavljen drugi deo knjige Bekima Fehmiua „Blistavo i strašno“ prevedene na albanski (Shkëlqim dhe Tmerr). Knjiga, prema rečima direktora Samizdata Verana Matića, predstavlja dobar temelj za uspostavljanje novih komunikacija i novih mostova kao i konstruktivne saradanje i stabilnosti u regionu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar