U trendu

Trka za zdravlje održana na Adi Ciganliji

Srpski forum protiv raka dojke Evropa Dona Srbija je trkom za ozdravljenje (Race for the Cure) beogradskoj na Adi Ciganliji obeležio Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, pod sloganom „Za tebe, za mene, za sve nas“.

Ova trka je jedinstven medjunarodni događaj koji se održava u preko 150 gradova sveta u kome učestvuje nekoliko miliona ljudi. Cilj je podrška ženama koje se leče od raka dojke, kao i skretanje pažnje na značaj redovnih i preventivnih pregleda, jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, a samim tim poveća i stepen izlečenja.

Jasmina Lukić iz Evropa Dona Srbije je naglasila da se više od 90 odsto pacijentkinja s rakom dojke može izlečiti ukoliko se dijagnoza postavi u početnom stadijumu.

Ukazala je na važnost fizičke aktivnosti u svim starosnim dobima jer istraživanja pokazuju da ono pozitivno utiče na smanjenje rizika od raka dojke.

„Ukoliko ste fizički aktivni više od 30 minuta dnevno možete smanjiti rizik od raka dojke za 20 odsto, dok produžena neaktivnost može povećati rizik od oboljevanja. Fizička aktivnost nije samo sport, već takodje i šetnja, vrtlarenje, aktivnost na poslu, kućni poslovi, ples, joga, veslanje“, rekla je ona.

Na Adi Ciganiliji je promovisano Dragon Boat veslanje koje se preporučuje kao prevencija limfedema ruke, a namenjeno pre svega ženama operisanim od raka dojke.

Evropa Dona Srbija je u saopštenju ukazala i na važnost odaziva na skrining dijagnostiku u cilju ranog otkrivanja bolesti a time i smanjenja smrtnosti žena od raka dojke.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović- Batut“, rak dojke predstavlja najčešći maligni tumor kod žena, a u svetu se godišnje dijagnostikuje preko dva miliona novoobolelih dok više od 685.000 njih premine od ove bolesti.

U Srbiji je prema podacima iz 2020. godine od raka dojke obolelo 4.695 žena, što znači da se svaki dan dijagnostikuje 13 obolelih žena, dok je preminulo približno 1.700, odnosno svakog dana četiri žene izgube bitku sa ovom bolešću.

Rak dojke je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena. U poređenju sa drugim evropskim zemljama, Srbija se svrstava u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja od raka dojke, ali po smrtnosti je na drugom mestu u Evropi.

Evropa Dona Srbija je osnovana decembra 2016. godine sa ciljem da utiče na poboljšanje edukacija žena o zdravlju dojki, značaju ranog otkrivanja i sprečavanju pojave raka dojke, a zalaže se za poboljšanje kvaliteta lečenja i rehabilitacije obolelih i zagovara jednaka prava i mogućnosti lečenja za sve obolele u institucijama države i zdravstvenom sistemu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar