U trendu

Troje mladih umetnika odlikovano francuskim Ordenom umetnosti i književnosti

Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni uručio je danas Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza u rezidenciji francuske ambasade strip autorki Jani Adamović, cirkuskom umetniku Milanu Maniću, i strit art umetnici Aleksandri Petković, TKV.

„Troje mladih stvaralaca koje smo ove godine odlikovali potvrdili su svoj talenat na novoj srpskoj umetničkoj sceni a na tragu francusko-srpskog prijateljstva i saradnje. Njihove karijere su dokaz da je veza izmedju naše dve zemlje jaka i da mnogo duguje umetnicima i njihovom stvaralaštvu“, navodi se u saopštenju ambasade.

Kako se navodi u saopštenju ovim odlikovanjima se uglavnom kruniše nečija karijera koja je već ostvarila svoj puni zamah i postigla svoje najveće rezultate, medjutim nekada se odlikovanja dodeljuju kao podsticaj mladosti kako bi se podstakao njen elan, odvažnost i inovativni duh koji su neophodni podstrekači promena našeg pogleda na svet.

Strip autorka Jana Adamović, rodjena 1989. ilustrovala je nekoliko knjiga za decu i odrasle, a od 2014. počela profesionalno da se bavi stripom.

Radi za francuskog izdavača „Editions Delcourt“, prvo kao koloristkinja, a zatim i kao crtačica. Do sada je u okviru ove izdavačke kuće saradjivala na sedam albuma. Kratke stripove objavljivala je u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Nemačkoj, a strip albumi su, pored Francuske, objavljeni i u Španiji, Italiji i Holandiji.

Dobitnica je više nagrada za strip i karikaturu od kojih su najznačajnije nagrada sa Salona Stripa 2012, nagrada „Branko Plavšić“ za najbolji kratki strip 2013, druga nagrada za strip tablu na Balkanskoj smotri mladih strip autora 2013. kao i specijalna nagrada za karikaturu u Slovačkoj 2011.

Autorka je kolektivne izložbe „Ona se Budi / BD Egalite“ koja okuplja preko 50 strip autorki iz regiona i Francuske i koja govori o kreativnom stvaralaštvu te položaju žena u devetoj umetnosti kao i o predrasudama sa kojima se suočavaju. Izložba je nastala u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu 2018. godine, a obišla je Beograd, Novi Sad, Ljubljanu i Zagreb.

Cirkuski umetnik Milan Manić, rodjen 1980. u Pirotu, je po obrazovanju profesor fizičkog vaspitanja a od 2004. godine ulazi u svet cirkusa.

U periodu od 2004-2008. godine radio je u humanitarnoj organizaciji „The Bridge of life“ kao „Doktor klovn“ u osam pedijatrijskih bolnica u Beogradu i Novom Sadu.

Krajem 2008. godine u Beogradu je osnovao organizaciju Cirkusfera koja se bavi razvojem i afirmacijom savremenog cirkusa i uličnog teatra, što je ujedno i prva organizacija takvog tipa u Srbiji. Jedan je od osnivača regionalne cirkuske platforme Cirkobalkana i producent i umetnički direktor regionalnog festivala savremenog cirkusa „Cirkobalkana“ (od 2013.).

U periodu od 2006. do danas kao cirkuski umetnik nastupa u nezavisnim domaćim i medjunarodnim produkcijama i u pozorišnim predstavama.Od 2013. radi kao cirkuski pedagog i producent u više projekata koji se bave cirkuskom pedagogijom za decu i mlade u Danskoj, Poljskoj, Estoniji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Aleksandra Petković, TKV, rodjena je 1988. u Beogradu i bavi se strit artom od 2004.

U cilju povezivanja javnih i galerijskih prostora, umetnica stvara i interveniše u javnom prostoru. Ostavljajući vlastiti pečat na pojavu javnog prostora, ona ostvaruje svoje pravo na grad i otvara dijalog o tome ko ima pravo na javne prostore i koje vrste prostora dozvoljavaju menjanje.

Spontanost i gerilski pristup kreativnom procesu upisuju u njen rad posebno specifičnu energiju grada u kojoj živi i interveniše. Umetnički angažman u javnim prostorima utiče na umetnički stil i njenu slobodu izražavanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.