Trudnica poslodavcu uplaćivala doprinose od 30.000 dinara, dobijala platu 26.000

Pred Višim sudom u Beogradu pokrenuta je parnica zbog diskriminacije na osnovu pola i porodičnog statusa. Parnicu je u ime Snežane Pešović pokrenula poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

– Tužbom je pored utvrđivanja diskriminacije i traženja da se otklone posljedice disriminatorskog postupanja traženo od suda da donese privremenu meru u cilju hitne zabrane diskriminacije i sprečavanja posledica ovakvog postupanja prema zaposlenoj zbog trudnoće i porodiljskog odsustva – stoji u saopštenju Janković.

Ovaj slučaj je, smatra ona, streteški važan s obzirom na to da je diskriminacija žena zbog trudnoće i porodiljskog odsustva nedopustiva i da još predstavlja čestu diskriminaciju na tržištu rada.

Inače, Snežana Pešović radila je neprijavljena kod poslodavca sve dok nije ostala u drugom stanju. Sa poslodavcem se dogovorila da je prijavi, ali da ona plaća doprinose.

Na kraju je bilans bio takav da je Snežana dobijala platu od 26.000 dinara, a poslodavcu je morala isplaćivati 30.000 dinara.

Povernica za zaštitu ravnopravnosti ističe da su mediji važan partner u ovakvim slučajevima te da doprinose smanjenju diskriminacije i sprečavanju diskriminatorskog ponašanja pojedinih poslodavaca.

– Država ima mehanizme za sprečavanje ovakvog ponašanja, zbog čega verujem da će ovaj primer ohrabriti žene da se obrate našoj instituciji i zatraže zaštitu – zaključila je Janković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.