U trendu

Turističke agencije: Skoro rasporodati aranžmani za 1. maj, traženi i Maldivi, Sejšeli, Zanzibar

Turističke agencije u Srbiji prodale su do 90 odsto aranžmana za prvomajske praznike, a najtraženije destinacije su evropske zemlje, kao i daleke destinacije Maldivi, Zanzibar, Sejšelska ostrva, Tajland i Dominikanska republika.

Komercijalni direktor „Plana tursa“ Milan Vasić rekao je za Betu da je ta agencija do sada prodala 85 odsto kapaciteta za odmor tokom prvomajskih praznika, a da je do sada oko 60 putnika rezervisalo jednu od dalekih destinacija.

Aranžmani za te ostrvske zemlje, kako je rekao, koštaju za sedam dana od 1.100 evra po osobi do oko 1.500 evra, a da, zavisno od hotela i usluge, ako je sa pet zvezdica i podrazumeva all inclusive uslugu, odnosno „odmor bez novčanika“, račun može iznositi i 6.000 evra.

„Najveće interesovanje je za evropske zemlje, posebno Italiju i Španiju, avionom, a raste i broj putnika za Instanbul, posle zatišja od oko mesec dana, zbog zemljotresa u Turskoj“, rekao je Vasić.

Dodao je da su aranžmani u odnosu na prošlu godinu poskupeli deset do 15 odsto, uglavnom zbog poskupljenja avionskih i autobuskih karata, pošto su porasle cene goriva.

Vasić je rekao i da su gradjani zainteresovani i za domaće banje i planine i da se prodaju i ti aranžmani.

Direktor agencije „Sabra travel“ Vladimir Vlaho rekao je da je rasprodato skoro 100 odsto kapaciteta i da su prvo rasprodati aranžmani sa avionskim prevozom.

„Iznendilo nas je veliko interesovanje za Lisabon, Pariz i Rim, putovanje sa tri-četiri noćenja košta od 399 evra pa naviše, zavisno od hotela i može iznositi do 800 evra. Da je bilo mogućnosti da se ugovori još čarter letova sigurno bi se prodalo još aranmana za te destinacije“, rekao je Vlaho.

Gradjni su, kako je rekao, zainteresovani još i za ostale evropske gradove, kao i za Trebinje i Sarajevo. Broj putnika u odnosu na prošlu godinu porastao je, prema njegovim rečima, najmanje 30 odsto.
 
Direktor „Eurotursa“ iz Niša Milan Petković rekao je da su najpopularniji aranžmani te agencije trodnevno putobvanije avionom do Beča, sa doručkom, koje košta 270 evra, u Veneciju autobusom sa dva noćenja 145 evra, u Temišvar autobusom sa dva noćenja 82 evra, a putovanje u Solun sa dva-tri noćenja košta do 200 evra.

Dodao je da se dosta traže i aranžmani za Egipat i da koštaju minimalno 600 evra.
 
Vlasnica i direktorka agencije „Astra turs 021“ Milijana Glamočak rekla je da su aranžmani za 1. maj skoro rasprodati i da je ostalo malo mesta za severnu Italiju i Barselonu.

„Prodali smo aranžmane za tri-četiri porodice za odmor na Maldivima koji za šest-sedam noćenja košta od 1.500 evra po osobi, pa naviše, zavisno od hotela. Popularna destinacija je i Egipat gde sedam noćenja u hotelu sa pet zvezdica košta oko 700 evra“, rekla je Glamočak.

Dodala je da su aktuelni i zahtevi za obilazak evropskih gradova, Beča, Praga, zatim severne Italije i Venecije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.