U trendu

Turska osudjena zbog kršenja slobode izražavanja umetnika

Evropski sud za ljudska prava ocenio je danas da presuda koju je turski sud izrekao britanskom umetniku zbog kritičkog kolaža sa likom tadašnjeg premijera Redžepa Tajipa Erdogana, predstavljala kršenje slobode izražavanja.

Povodom demonstracija za mir 2006. u Istanbulu, britanski umetnik Majkl Dikinson (Michael Dickinson) napravio je kolaž na kojem je Erdoganova glava na telu psa, a uzica je u bojama američke zastave, čime je kritikovao političku podršku Turske okupaciji Iraka.

Turske vlasti su podigle optužnice protiv organizatora demonstracija, a Dikinson je ponovo javno izložio kolaž na tom sudjenju.

Dikinson je potom i sam optužen za vredjanje premijera. Proveo je tri dana u istražnom zatvoru da bi 2010. bio osudjen na kaznu od 3.000 evra.

Tursko pravosudje je ocenilo da umetnikov rad ponižava i vredja premijera i da nanosi štetu njegovoj časti i ugledu. Presuda je, medjutim, ukinuta 2015. godine.

Umetnik se u medjuvremenu obratio sudu u Strazburu, a sedam sudija je danas ocenilo da presuda iz 2010. godine predstavlja kršenje slobode izražavanja koja je zagarantovana članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Sudije su istakle da Dikinsonovi radovi predstavljaju „političku kritiku koja je deo rasprave od opšteg interesa“ i da bi njegova osuda mogla da ima „odvraćajući efekat na njegovo izjašnjavanje o pitanjima od javnog interesa“.

Sud je zato naložio Turskoj da umetniku isplati 2.000 evra za „moralnu štetu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.