Tužiteljka Bojana Savović: Borba protiv korupcije je najboji vid patriotizma

 Tužiteljka beogradskog Višeg javnog tužilaštva Bojana Savović izjavila je večeras da je vredjaju komentari dela javnosti o razgovoru s ambasadorom SAD Kristoferom Hilom jer smatra da je borba protiv korupcije najbolji vid patriotizma.
Savović je s koleginicom Jasminom Paunović, takodje premeštenom sa „slučaja EPS“, prethodno danas razgovarala s Hilom, posle čega je ambasada SAD na Instragramu objavila i zajedničku fotografiju.

„Jako me vredjaju komentari jednog dela javnosti jer smatram da je borba protiv korupcije najbolji vid patriotizma i neretko sam vidjala u sudnici lljude čija su usta puna lažnog patriotima a džepovi puni državnih para“, rekla je Savović agenciji Beta.

Ambasada SAD u Beogradu je saopštila posle sastanka ambasadora Hila sa dve premeštene tužiteljke beogradskog Višeg javnog tužilaštva da su nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije ključni za napredak Srbije, a naročito za članstvo u EU.

„SAD u potpunosti podržavaju Srbiju u tom nastojanju i cene partnerstvo profesionalaca u Tužilaštvu koji su toga svesni, poput Bojane Savović i Jasmine Paunović“, navela je ambasada SAD na Instagramu.

Potom je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio da postupak ambasade SAD „predstavlja otvoreno i grubo mešanje u unutrašnja pitanja jedne suverene države – Srbije“.

„Ovaj postupak je u direktnoj suprotnosti sa željom za razvojem dobrih bilateralnih odnosa“, rekao je Dačić u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

Savović i Paunović bile su zamenice tužioca u Višem javnom tužilaštvu koje su istraživale malverzacije u državnom preduzeću Elektroprivreda Srbije (EPS).

Taj predmet im je oduzet pošto su premeštene iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u Odeljenje opšteg kriminala, do čega je došlo posle hapšenja šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara.

Više javno tužilaštvo je navelo da su one premeštene u skladu sa redovnim godišnjim planom, dok su deo opozicije i pojedina strukovna udruženja ocenili da je reč o pritisku na nezavisne tužiteljke.

Tužilac Nenad Stefanović, prvi čovek Višeg javnog tužilaštva, demantovao je te optužbe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.