U trendu

U BG 500 dece sa smetnjama u razvoju ima ličnog pratioca

BEOGRAD – U Beogradu je do sada 500 dece sa smetnjama u razvoju dobilo ličnog pratioca, a u gradskom budžetu izdvojena su dodatna sredstva kako bi broj ličnih pratilaca i ove godine bio povećan.

Usluga lični pratilac za decu sa smetnjama u razvoju u Beogradu je uvedena 2014. godine, a gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević kaže da je jedan lični pratilac zadužen da prati samo jedno dete, te da je ova usluga potpuno besplatna.

„Beograd je najveća lokalna samouprava koja je prva krenula sa tom vrstom usluge i ima najviše ličnih pratilaca“, rekla je Stanisavljević za Tanjug i precizirala da je u glavnom gradu 2014. godine bilo 44 ličnih pratilaca, a da ih je danas 500.

Gradska sekretarka ističe da je i ove godine planirano povećanje broja ličnih pratilaca.

„Ove godine u gradskom budžetu izdvojena su sredstva u iznosu od 330 miliona dinara tako da je i ove godine planirano povećanje broja ličnih pratilaca“, rekla je i dodala da se svake godine njihov broj povećava za 60 do 80, u zavisnosti od potreba u toj godini.

Stanisavljević je istakla da je važno da se konstantno vrši uključivanje nove dece jer su u Beogradu velike potrebe za ovom uslugom koja je, podseća, u potpunosti finansirana iz gradskog budžeta i za roditelje besplatna.

Humanitarna organizacija „Dečje srce“ već šestu godinu sprovodi uslugu lični pratilac deteta, a prema rečima direktora te organizacije Gorana Rojevića, da bi neko mogao time da se bavi, mora prethodno da prođe obuku.

Pojasnio je da kroz obuku osoba dobije jasne smernice šta bi trebalo da radi sa detetom koje ima smetnje u razvoju, a između ostalog, potrebno je da uradi i lekarski pregled kako bi lekari potvrdili da je ta osoba spremna za rad sa detetom.

„Iskustva ličnih pratilaca su veoma lepa jer ostvare sebe kroz rad sa decom sa smetnjama u razvoju. Ta deca su veoma iskrena i čista i kada razbijete predrasude o njima, onda nađete put do njihovog srca, a samim tim i način da im pomognete u onome što su njihove osnovne potrebe“, rekao je Rojević.

Boža Stojković, roditelj sedmogodišnjeg dečaka koje je dobilo ličnog praitioca početkom ove godine, kaže da je prezadovoljan jer zahvaljujući tome njegovo dete napreduje.

„Naučio je da piše i čita, a počeli smo da radimo i matematiku, što pre nije moglo“, naveo je Stojković.

Državna revizorska institucija predstavila je juče izveštaj u kojem je analizirano obezbeđivanje usluge lični pratilac deteta, a tom prilikom rečeno je da 2019. godine 47 gradova i opština u Srbiji, što je trećina, nije imalo uspostavljenu tu uslugu socijalne zaštite.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.