U trendu

U BG brojne aktivnosti povodom Evropske nedelje mobilnosti

BEOGRAD – Evropska nedelja mobilnosti obeležava se širom Evrope od 16. do 22. septembra, a povodom te kampanje brojne aktivnosti najavljene su i u Beogradu.

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić rekao je na konferenciji za novinare da će se ministar sa svojim saradnicima aktivno uključiti u vožnju biciklima Beogradom, kako bi svojim primerom pokazali koliko podržavaju ovaj vid mobilnosti koji doprinosi zaštiti životne sredine i zdravlju.

Naši sugrađani imaće priliku da u narednom periodu koriste nove pešačke zone i zone usporenog saobraćaja u centru grada, zatim nove zone škola, nove biciklističke staze i parkinge za bicikle, rekla je pomoćnica sekretara za saobraćaj Grada Beograda Gordana Marković, saopštio je UNDP u Srbiji.

„Kako je ovogodišnja tema „Kombinuj i kreći se!“ koristimo ovu priliku da promovišemo sistem „Parkiraj i vozi se“ u ulici Vladimira Popovića koji omogućava besplatno korišćenje parkirališta za vlasnike automobila ako poseduju personalizovanu „Bus Plus“ karticu sa važećom mesečnom kartom vozila i registrovali su se u korisničkim servisima JKP Parking servisa. 22. septembra na „Dan bez automobila“, organizovana je biciklijada od Bulevara Nikole Tesle (kod Brankovog mosta) do pešačke zone u Zemunu, kao i pešačka subota od Slavije do Trga Republike“, naglasila je Marković.
„Ovogodišnja tema Evropske nedelje mobilnosti je multimodalnost u skladu sa sloganom „Kombinuj i kreći se!“ koja treba da podstakne građane da imaju aktivniju ulogu u održivom transportu. Sa malim promenama u navikama možete da budete zdraviji, živite duže, uštedite vreme i novac i unapredite životnu sredinu za sadašnje i buduće generacije“, rekao je šef službe za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji Pol-Anri Prese.

On je dodao da Evropska unija nastavilja da podržava napore Srbije da poboljša multimodalnost u transportu i naveo primer novog Žeželjevog mosta koji omogućava transport građana peške, biciklom, kolima ili vozom.

„Cilj projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ koji sprovodimo u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu, je uključivanje šire zajednice u osmišljavanje i sprovođenje klimatski pametnih i inovativnih rešenja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte iz ključnih sektora, kao što je saobraćaj“, rekao je tim lider UNDP-a u Srbiji Žarko Petrović.

On je dodao da projekat promoviše održivu mobilnost kroz upotrebu električnih vozila, optimizovanje mreža biciklističkih staza zahvaljujući podacima mobilne telefonije, uvođenje brodova na solarni pogon za prevoz putnika prestoničkim rekama, ili zaobilaženje saobraćajne gužve korišćenjem mobilne aplikacije.

„Ponosi smo i na činjenicu da smo bili deo projekata „Podrška održivom saobraćaju u gradu Beogradu“ kroz koji je Beograd 2012. godine zvanično pristupio Evropskoj nedelji mobilnosti“, naveo je on.

Evropska nedelja mobilnosti organizovana je uz podršku Generalnog direktorata za mobilnost i transport Evropske komisije i obeležava se širom Evrope od 2002. godine od 16. do 22. septembra, a završava se događajem pod nazivom „Dan bez automobila“.

Cilj kampanje je da podstakne gradove i opštine da uvedu i promovišu mere održivog saobraćaja i ponude svojim građanima alternative upotrebi automobila.

Nedelja mobilnosti je svake godine posvećena određenoj temi u oblasti održive mobilnosti, a ovogodišnja tema i slogan „Kombinuj i kreći se!“ motivišu na korišćenje različitih opcija transporta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.