U trendu

U Briselu nastavak tehničkog dijaloga

U Briselu danas treba da se nastavi tehnički dijalog Beograda i Prištine, a teme razgovora drugog dana treba da budu katastri, priznavanje diploma i ključno pitanje formiranja Zajednice srpskih opština.

U Briselu je sinoć završen prvi dan razgovora u okviru nove runde tehničkog dijaloga Beograda i Prištine.

Osnovna tema jučerašnjeg sastanka ekspertskih grupa bila implementacija dogovora o slobodi kretanja odnosno pitanje korišćenja registarskih tablica za vozila sa teritorije Kosova.

Suština problema je, kako su za Tanjug naveli izvori bliski delegaciji Beograda, u zahtevu Prištine da se koriste statusno prejudicirajuće tablice tzv. Republike Kosovo sa oznakama RKS, kako za Srbe sa Kosova i Metohije tako i za sve stanovnike KiM prilikom tranzita kroz Srbiju, što nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije.

Po završetku prvog, od tri planirana dana razgovora u Briselu, učesnici dijaloga se nisu obratili javnosti sa detaljima sastanka.

Poslednjeg dana razgovora, u petak, dlegacije Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, razgovaraće o razgraničenju južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice.

Tokom trodnevnih tehničkih razgovora u Briselu, delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a Prištine kosovska ministraka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.