U trendu

U Gračanici pomen za žrtve bombardovanja

Himnom Bože pravde, pomenom žrtvama i resitalom danas je u centru Gračanice na Kosovu obeležena 18. godišnjica NATO bombardovanja Srbije.

Iguman manastira Draganac otac Ilarion služio je parastos sa sveštenstvom Eparhije raško-prizrenske i u besedi ocenio da je „srpski narod mučenički narod“.

„Naš narod raste kao i u drevna vremena, po rečima drevnog oca crkve, iz krvi mučenika. Tome smo svedoci i na to nas podseća i ova zemlja na kojoj stojimo, koja je natoljena mučenickom krvlju naših predaka“, rekao je Ilarion.

U ime Kancelarije zamenika premijera Kosova Branimira Stojanovića, obratio se Ivan Tomić, koji je rekao da je tokom agresije koja je trajala 78 dana stradalo oko 2.500 ljudi, a da današnji dan predstavlja jedan od najvećih poraza civilizacije.

„Mimo Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, mimo Povelje o ljudskim pravima, mimo Ženevskih konvencija, sila od 19 žemalja je udarila mučki iz vazduha na Srbiju. Ne postoji razlog koji može to da opravda“, rekao je Tomić.

On je dodato da su u svetu interesi bitniji od pravde i da gradjani Srbije zato „uzalud traže da krivci odgovaraju za nevine žrtve“ i da se to nikada neće desiti.

Pesnik Ratko Popović govorio je pesmu „Straori“ posvećenu četvorici brace Simić koji su ubijeni posle dolaska mirovnih snaga na Kosovo 1999. godine u selu Slivovo kod Gračanice.

Skup u centru Gracanice ispred spomenika Srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu obezbedjivala je Kosovska policija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.