U trendu

U KC Niš ponovo rade aparati za zračenje

Direktor Kliničkog centra (KC) Niš Zoran Radovanović rekao je agenciji Beta da posle devet dana ponovo rade aparati za radioterapiju, a pacijentima je, da bi se nadoknadila pauza, omogućeno da na zračenje dolaze do kasno uveče.

„Radno vreme lekara koji rade terapiju zračenjem juče je produženo do 23 časa i tako će biti sve dok se ne dostigne ranije uspostavljeni ritam pozivanja pacijenata“, izjavio je Radovanović.

On je kazao da oko 100 osoba obolelih od karcinoma dnevno dolazi na tu terapiju u KC Niš.

Radovanović je podsetio da aparati za zračenje devet dana nisu radili zbog prevelike vlažnosti u bunkerima.

„Taj problem prevelike vlage tokom letnjih meseci imamo od samog otvaranja bunkera 2003, zbog toga što je klimatizacija loša“, kazao je on.

Ti aparati ne mogu da rade ukoliko je procenat vlage u prostorijama veći o 64 procenta, a proteklih dana je dostizao i 90 procenata.

„Zbog visoke spoljašnje temperature i dva metra debelih zidova bunkera, vlaga u vazduhu stalno se kondenzuje, te su aparati bili potpuno mokri“, rekao je Radovanović.

On je ocenio da rekonstrukcija bunkera i postavljanje novih uredjaja za klimatizaciju zahteva isključivanje terapijskih aparata na najmanje dva meseca.

„Do sada to nismo mogli da uradimo, jer nismo imali alternativu. Medjutim, za dvadesetak dana biće završeno postavljanje dva nova akceleratora u novim bunkerima. Kada oni prorade, moći ćemo da krenemo sa rekonstrukcijom starih bunkera“, rekao je Radovanović.

On je dodao da, ukoliko zbog vlage aparati ponovo budu isključeni, deca i hitni slučajevi biće voženi na terapiju u kragujevački Klinički centar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.