U trendu

U Kosovskoj Mitrovici obeleženo 13 godina od martovskog pogroma

U severnoj Kosovskoj Mitrovici je parastosom kod spomenika Istine, polaganjem cveća i paljenjem sveća kod spomen ploča Jani Tučev i Borivoju Spasojeviću, obeležena trinaestogodišnjica od martovskog pogroma Srba na Kosovu.

Pored porodica cveće su položili zamenik direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Ljubomir Marić, predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i šef poslaničke grupe Srpska lista Slavko Simić.

Marić je rekao da je martovski pogrom 2004. godine bio „otrežnjenje za sve one koji su živeli u iluziji da su krvavi sukobi 20. veka u Evropi prošlost“.

„Danas se na srpski narod ne ide ruljom i batinama, već rezolucijama i paragrafima što je tužna i surova slika svakodnevnice našeg naroda  i pokušaj potpunog obespravljivanja i ekonomskog uništenja“,  rekao je Marić.

On je naglasio da „moramo da se sećamo svih stradalih jer su nam njihova imena opomena ako bi neko pokušao da promeni stvarnost, a to su isti koji su planirali i realizovali pogrom 17. marta, 2004. godine“.

Dodao je da je srpski narod rešen da opstane na Kosovu i Metohiji iako neki žele da im to ospore.

„Bilo je teških vremena, nije bilo lako, danas smo složniji nego ikada, imamo otvorenu podršku države Srbije, Vlade Srbije, da se više nikad neće dogoditi pogromi, oluje i ostali zločini“, rekao je Marić i izrazio nadu da će se posle „predizbornih junačenja u Prištini, ponovo sesti za sto i da će konačno neko pitati Srbe kako izgleda društvo u kome bi se osećali sigurno i bezbedno“.

Aleksandar Spirić je rekao da „srpski narod pamti i traži istinu i pravdu za nevino stradale u martovskom pogromu“.

„Ne zaboravljamo, ono što se dogodilo pre 13 godina, 17. mart nas obavezuje da budemo jedinstveni i složni u danima koji dolaze, jer se plašimo da je 17. mart svakoga dana, moramo biti istrajni i čuvati svoja ognjišta“, rekao je Spirić i istakao važnost podrške države Srbije koja je, kako je rekao, „permanentno prisutna, bez čije podrške i čvrste veze nama budućnosti”.

Dragan Spasojević, sin ubijenog Borivoja Spasojevića, je rekao da se oseća i „tužno i ponosno“.

„Već 13 godina, mi ne znamo epilog, kako je i zašto stradao moj otac, niko nije kažnjen za organizovanje, ni za egzekuciju, ponosni smo što smo još uvek tu i tu ćemo ostati, život ide dalje, tu je moja ćerka i u porodici Tučev stasava novi član“, rekao je Spasojević.

U etnički motivisanom nasilju na Kosovu pre 13 godina je 19 ljudi poginulo, a više od 4.000 Srba proterano iz svojih domova u koje se do danas nisu vratili.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.