U trendu

U narednih šest meseci u BG još tri nova kluba za stara lica

BEOGRAD – Svaka ozbiljna država svoj stepen napretka meri prema odnosu koji daje svojim građanima, i u narednih šest meseci biće otvorena još tri nova kluba, na Voždovcu, Zvezdari i do kraja godine, u Železniku, poručeno je tokom obilaska obnovljenog Kluba za stara lica na Autokomandi.

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević je rekao da je ovaj klub na Voždovcu putokaz kako treba da izgledaju i ostali klubovi za stara lica.

„Zaista sam impresioniran energijom, i pre svega želim da se zahvalim ljudima koji rade ovde, i koji mogu da posluže kao primer mlađima. Korisnici imaju radionicu za tkanje, muzičku i likovnu sekciju, kao i prostor za rekreaciju, prvi takve vrste u Beogradu“, rekao je Nikodijević.

Kako je naveo, cilj politike koja se vodi je da postoji veliki broj kvalitetnih programa za sve starije sugrađane.

„Postoji dosta različitih vrsta socijalnih usluga koje Beograd izdvaja, deset klubova je otvoreno u zadnje tri, četiri godine, a četiri u opštinama u kojima nikada nisu postojali klubovi“, rekao je Nikodijević.

Kako je dodao, moralna obaveza naseg društva je da najveću pažnju posveti najstarijim sugrađanima, koji su kako ističe, stvarali ovaj grad i zemlju.

„Mi onima sa najtežim materijalnim statusom dajemo subvencije pri plaćanju komunalnih usluga, i stariji od 65 godina će i dalje moći da koriste javni prevoz sa godišnjom kartom od 400 dinara“, naglasio je Nikodijević.

On je dodao da svaki sugrađanin ima pravo da dostojenstveno živi i da će Beograd za sve njih uvek biti na usluzi.

„Socijalna služba iz godine u godinu unapređuje kvalitet socijalnih usluga što je osnovna uloga nas kao društva i zato verujem da ćemo otvoriti još mnogo ovakvih klubova u narednom periodu“, zaključio je Nikodijević.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je da je budzet Sekretarijata za socijalnu zaštitu za 2020. godinu veći za tri odsto, što podrazumeva oko 130 miliona dinara više u budzetu.

„To će omogućiti bolje uslove za život i kada su u pitanju zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, Beograd je obezbedio dovoljno sredstava, i već sa novembarskom platom zaposlenima je isplaćeno povećanje od devet odsto“, istakla je Stanisavljević.

Kako je dodala, budzet za narednu godinu je socijalno razvojan i odgovaran prema svojim građanima, sa većim brojem usluga i bez dugovanja.

Događaju je prisustvovao i vršilac dužnosti direktora „Gerontološkog centra Beograd“, Srđan Dimitrijević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.