U trendu

U Nišu otvorena prva crkvena biblioteka (VIDEO)

Prva crkvena biblioteka u Nišu osvećena je i otvorena u martu, u Parohijskom domu Hrama vaskrsenja Hristovog, u neposrednoj blizini zgrade Bogoslovije.

Knjige su dostupne svim gradjanima, a na policama nije samo duhovna literatura, već i dela klasične književnosti i beletristike.

Starešina Hrama Boban Stojković rekao je za agenciju Beta da biblioteka nosi ime Starca Nikanora Hilandarca koji je zaslužan za obnovu Hilandarskog Metoha.

“Postoje članske karte, članstvo je besplatno. Naravno postoje knjige koje se neće iznositi iz biblioteke i one mogu da se čitaju u sobi pored koja služi za okupljanje vernika posle posle svete liturgije, ili se može koristiti u našem parohijskom domu u biblioteci”, kaže Stojković.

Ideja o otvaranju biblioteke stara je skoro godinu dana i prvobitna namera bratstva hrama bila je da to bude biblioteka sa skromnim fondom knjiga za potrebe parohijana.

“Medjutim, postepeno se ta ideja sve više obogaćivala i prošlog proleća smo dobili blagoslov vladike niškog Arsenija da možemo osnovati biblioteku, ali da sačekamo da epidemiološka situacija bude povoljnija“, objašnjava Stojković.

Crkvena biblioteka već ima oko 3.500 knjiga, a bratstvo hrama očekuje da ih uz donacije gradjana i ustanova do Uskrsa bude oko 5.000.

„Najstarija knjiga je iz 1868. godine, Aleksandra Dime, „Grof Monte Kristo“, pisana na starosrpskom jeziku. Tu knjigu nam je poklonio naš parohijan i prijatelj Bojan Stamenović“.

Kada se epidemiloška situacija bude popravila u biblioteci će biti organizovane promocije knjiga, duhovni razgovori i pesničke večeri.

Sveštenici Hrama vaskrsenja Hristovog u Nišu su se prilikom osnivanja biblioteke rukovodili mišlju Ive Andrića da „ostati ravnodušan prema knjizi, znači lakomisleno osiromašiti svoj život“.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.