U trendu

U sistemu dualnog obrazovanja trenutno 10.000 đaka

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić razgovarao je danas sa predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o sistemu dualnog obrazovanja u kome je trenutno, kako je rečeno, 10.000 đaka.

Radojičić je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na međunarodnom skupu u decembru 2019. godine, sa predstavnicima Privredne komore i međunarodnih organizacija koje se bave dualnim obrazovanjem naglasio značaj i aktuelnost te teme u svetu, ali i u našoj zemlji.

„Kako je tada predsednik naglasio, društva koja žele da napreduju moraju s jedne strane da naprave obrazovni sistem koji će učenike brzo učiti novim veštinama, ali s druge strane važno je da učenici kroz obrazovanje steknu naviku da čitav život uče“, rekao je Radojičić pre sastanka u Starom dvoru, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Naveo je da je 10.000 đaka trenutno u sistemu dualnog obrazovanja i izrazio nadu da će ih biti upisano još 3.300.

„Imamo velik broj privrednih subjekata koji su zainteresovani, ali i lokalna samouprava ima svoj značaj. Vizija i strategija razvoja određenih lokalnih samouprava, u krajnjoj liniji i čitave države, jeste ono što bi trebalo da predvidi koja nam zanimanja trebaju u budućnosti“, rekao je Radojičić.

Istakao je da je tim koji radi na ovoj temi unapredio i napravio master plan koji govori kako smo naš nacionalni model prilagodili svetskom standardima i dodao da će taj nacionalni plan iz godine u godinu da se unapređuje.

Gradonačelnik se osvrnuo i na video-obraćanje predsednika Srbije na međunarodnom skupu u Švajcarskoj, ukazujući da su svi prisutni shvatili značaj i koncept onoga što smo uradili u ovoj oblasti.

„Dolazimo u situaciju da i drugi iz našeg iskustva mogu da uče“, rekao je gradonačelnik.

Pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić istakla je da je plan razvoja za dualno obrazovanje izuzetno bitan za Srbiju i dodala da su ekonomska stabilnost i umrežavanje znanja i veština mladih stub razvoja naše zemlje..

„Cilj je da unapredimo ovaj plan. Pođednako su nam važne centralne opštine, kao i one dalje, poput Lazarevca. U Beogradu se trenutno školuje 64 odsto učenika u srednjem stručnom obrazovanju. Prema preliminarnim rezultatima, imamo 3.300 otvorenih mesta za narednu školsku godinu, što je više od 1.000 mesta u odnosu na prošlu godinu“, rekla je Grujić, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.