U trendu

U Srbiji više od 700 dece migranata bez pratnje roditelja

U prihvatnim centrima za migrante u Srbiji trenutno se nalazi 747 dece bez pratnje roditelja, navela je danas zamenica komesara za izbeglice i migracije Svetlana Velimirović.

Na konferenciji „Na pola puta – prihvat i povratak maloletnih migranata bez pratnje“, Svetlana Velimirović je navela da deca čine 47 odsto migranata smeštenih u prihvatnim centrima, od čega ih je 747 bez pratnje roditelja. 

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević je istakao da je Srbija prva i jedina zemlja koja je izdala uputstvo Centrima za socijalni rad kako treba da postupaju kada su u pitanju maloletni migranti bez pratnje. 

On je naveo da su zahvaljujući Vladi Švajcarske poboljšani kapaciteti za smeštaj maloletnih migranata u Beogradu, Nišu i Subotici, sa ciljem da oni budu u sistemu a ne van njega.

Ivanišević je naglasio da migrantska kriza nije slabijeg intenziteta i da intenzivno traje, ali da ovoga puta stvara nove izazove kao što su zdravstvena zaštita i obrazovanje maloletnih migranata koji već duži vremenski period nisu u sistemu školstva.

Izvršni direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević ocenio je da je koordinacija izmedju vladinih i nevladinih aktera važna u rešavanju migrantske krize.

Skup je organizovala Grupa 484, u saradnji sa Danskim savetom za izbeglice i Udruženjem mladih pravnika iz Makedonije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar