U trendu

U ustanovama za pomoć beskućnicima ima dovoljno mesta

BEOGRAD – U ustanovama za pomoć beskućnicima u Beogradu ima dovoljno mesta da se sklone sa ulice i zbrinu svi kojima je to potrebno, pogotovo tokom hladnog talasa, izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ona je za Tanjug navela da je kapacitet Prihvatilišta za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici 104 mesta, a da se tu trenutno na smeštaju nalazi 76 korisnika, te podsetila da je Grad otvorio i dva dodatna objekta za pomoć beskućnicima – na Vračaru i Autokomandi.

Ukupni kapacitet tih objekata je, precizira, 40 mesta i dodaje da se u objektu na Vračaru na smeštaju nalazi osam korisnika, dok ih u objektu na Autokomandi trenutno nema.

„Spremni smo da se, kada bude bilo potrebe, taj objekat odmah otvori za korisnike i da tu budu smešteni. Važno je da smo na vreme predvideli dovoljno mesta i prostora kako se ne bi desilo da neko ko se nalazi u stanju potrebe ove zime u Beogradu ne dobije smeštaj“, rekla je Stanisavljević.

Navela je da sugrađani, ukoliko vide osobu kojoj je potrebna pomoć, mogu pozvati Hitnu pomoć, policiju, Komunalnu miliciju i centre za socijalni rad.

„Bilo koga da pozovete, svi zajedno radimo koordinisano i to je najvažnije kako bi se zaštitilo zdravlje pre svega ljudi koji se nalaze na ulici“, rekla je Stanisavljević.

Podsetila je da je Grad Beograd otvorio tri dnevna prihvatna centra za pomoć beskućnicima koji se tu mogu ogrejati, dobiti obrok, odeću, higijenski paket.

U pitanju su centri u Sazonovoj ulici na Vračaru, Solunskoj na Starom gradu i Jabučkoj na Paliluli koji, navela je Stanisavljević, zbog hladnog talasa od juče rade sat vremena duže.

Dodala je da je u tim centrima, za oko dva meseca, realizovano više od 1.270 poseta.

„Grad Beograd je na vreme obezbedio dovoljno zaštitne opreme, namirnica, robe…kako bi se pomoglo i kako bi ove ustanove imale sve što je potrebno za hladni talas“, dodala je Stanisavljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar