U trendu

Udruženja novinara upozoravaju: Srbija na Svetski dan slobode medija u medijskom mraku

Novinarska udruženja u Srbiji upozorila su danas da se Svetski dan slobode medija 3. maj i ove godine dočekuje u „medijskom mraku“, zatraživši da vlast efikasno reši slučajeve pretnji novinarima i o tome obavesti javnost.

Pozvali su novinare i medije da se i ove godine pridruže medjunarodnoj simboličnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“ u 11.55, i isključe ton i sliku u svojim programima, a gradjane da budu aktivni u zaštiti svojih prava time što će podržati slobodne medije.

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ i Koalicija za slobodu medija saopštili su da „bez slobode medija i nezavisne novinarske profesije nije moguće da se čuje glas obespravljenih, niti onih koji su izloženi pritiscima ili represiji“, napominjući da su u medijskom mraku sva ljudska prava ugrožena i niko ne može da se oseća bezbedno.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ukazalo je da na javnoj sceni dominiraju lažne vesti i propagandne informacije čiji kreatori se najčešće nalaze na pozicijama političke moći, a da je govor mržnje postao normalizovan u političkom narativu.

„Informativna blokada onemogućava podsticanje kritičke svesti. Informacije postaju ključna poluga za manipulisanje javnim mnjenjem. Službenici takve propagande su i brojni kvazimediji i antinovinari koji su zapravo glasnogovornici populističkih i antidemokratskih politika“, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu NUNS-a.

Kako je navedeno, često napadima na novinare prethode prozivke i etiketiranja novinara od državnih zvaničnika ili lokalnih političara koji time zapravo podstiču nasilnike i nasilje prema profesionalnim novinarima.

„Demokratsko društvo ne mogu da izgrade samo hrabri novinari, našem društvu potrebni su hrabri gradjani. Bez gradjanske hrabrosti i odlučnosti nema ni slobodnog društva“, navedeno je u saopšenju.

UNS je naveo da će na Svetski dan slobode medija organizovati tradicionalnu akciju „Pet minuta gromoglasne tišine“ u 11.55 sa svojim ograncima Društvom novinara Vojvodine (DNV) u Novom Sadu i Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) u Gračanici.

U Novom Sadu akcija će biti organizovana u centru grada kod spomenika Lazi Kostiću, prvom predsedniku UNS-a, a u Gračanici ispred Doma kulture. Biće pročitan Proglas UNS-a i organizovano „branje“ karikatura, ilustracija i aforizama, pa su gradjani pozvani da odaberu i uzmu karikature, aforizme i ilustracije koje im se dopadnu.

U proglasu UNS traži da tužilaštva i policija efikasno istraže sve pretnje novinarima i medijskim radnicima i o rezultatima tih istraga redovno obaveštavaju javnost i poziva novinare i medijske radnike da bez odlaganja prijavljuju ugrožavanja bezbednosti i pritiske kojima su izloženi koristeći Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara i Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara i SOS telefon.

Uz nabrajanje niza problema, navedeno je i da srpska zajednica na Kosovu i dalje nema nezavisan kanal koji treba da pokriva celu teritoriju Kosova i Metohije, a portal televizijskog kanala na srpskom jeziku RTK2 ne uredjuje redakcija kojoj treba da pripada“, kao i da „poslanik Samoopredeljenja Ljuan Aliju traži zabranu portala na srpskom jeziku Kosovoonlajn“.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je da „bez slobode štampe nema pravih demokratskih društava i da bez slobode štampe nema slobode“ i ukazao da „pretnje novinarima rastu iz dana u dan“.

On je uputio apel vladama, medijskim organizacijama i tehnološkim kompanijama u svetu da podrže ključne napore medija u razotkrivanju laži i izgradnji jakih, otpornih institucija i društava.

Svetski dan slobode medija 3. maj ustanovljen je odlukom Generalne skupštine UN, kako bi se podsetile vlade država da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar